Računalništvo, telefonija
11.11.2017 17:30
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Spoznajte policijsko postajo, ki jo poganja umetna inteligenca

Spoznajte policijsko postajo, ki jo poganja umetna inteligenca
Spoznajte policijsko postajo, ki jo poganja umetna inteligenca

Kitajska je že dolgo znana po tem, da z odprtimi rokami sprejema umetno inteligenco. To je dokazala še enkrat več, ko je nedavno naznanila razvoj “brezčloveške” policijske postaje, ki jo poganja umetna inteligenca. Postaja naj bi bila postavljena v enem od večjih mest, ni pa še znano, kdaj bo pripravljena na normalno delovanje.

Kot lahko vidimo na sliki, njen dizajn bolj spominja na kakšno avtomobilsko hišo prihodnosti kot na policijsko postajo. Inženirji trdijo, da so imeli ob načrtovanju gradnje v mislih prostore za futuristična vozila in simulatorje. Poleg tega bo v prostorih napredna tehnologija za prepoznavanje obraza, ki jo razvija podjetje Tencent, preiskave primerov pa bodo potekale s pomočjo simulatorjev ter raznih storitev “iz prihodnosti”.

Ideja je, da bi bila “brezčloveška” policijska postaja ljudem na voljo 24 ur na dan, vendar je na tej točki glavno vprašanje, kako bodo ljudje obvladovali strojno opremo, ki bo sestavljala ogrodje postaje. Ne samo na Kitajskem, temveč tudi drugod po svetu obstaja na področju “brezčloveških” zgradb še veliko neodgovorjenih vprašanj.

Si sploh lahko predstavljate, kako bi bilo upravljati z vladno birokracijo, ne da bi vsakič znova izgubljali na tone živcev? V Sloveniji si verjetno kaj takšnega zelo težko predstavljamo, saj se praktično na vsakem koraku srečujemo z nepreglednimi količinami birokracije. V kitajski policijski postaji, kjer bo imela glavno besedo umetna inteligenca, bodo ljudje uporabljali svoje obraze kot osebne izkaznice. Ne glede na to, da podrobnejše informacije še niso znane, se zdi, da bodo uporabniki storitev postaje odrešeni dolgotrajnega čakanja ali prenašanja aplikacij, s katerimi bi generirali svoje račune. Tehnologija prepoznavanja obraza in tehnologija umetne inteligence bosta imeli dostop do vseh potrebnih informacij.

Slovenci smo lahko kar malo razočarani, da živimo tako daleč stran od vseh teh tehnoloških inovacij. Pri nas moramo praktično vzeti dopust, če želimo urediti stvari na upravni enoti. Svet se spreminja z neverjetno hitrostjo in kljub temu da obstaja velik strah pred roboti, ki naj bi nam prevzeli delovna mesta, se včasih zdi, da ljudje enostavno niso najbolj primerna izbira za določeno delovno mesto.


Prijavi napako v članku