Računalništvo, telefonija
26.09.2013 13:19

Deli z drugimi:

Share

Splunk: Od pereče težave tehničnega oddelka do izboljšanja nivoja storitev

Podjetje Our Space Appliances d.o.o. je vodilni ponudnik diskovnih sistemov NetApp v Sloveniji, obenem pa tudi Splunk pooblaščeni partner. Od začetka svojega delovanja, t.j. leta 2001 do danes, je bilo nameščenih več kot 100 diskovnih sistemov po vsej Sloveniji in tujini.
Splunk: Od pereče težave tehničnega oddelka do izboljšanja nivoja storitev
Splunk: Od pereče težave tehničnega oddelka do izboljšanja nivoja storitev

Nameščene diskovne sisteme je potrebno redno spremljati in ne le proaktivno reševati različne težave, temveč ugotavljati vzroke nastanka težav. Res je, da diskovni sistemi preko elektronske pošte vsakotedensko pošiljajo poročila o stanju, vendar pa so jih doslej sistemski inženirji »ročno« prebirali in v primeru težav iskali iglo v kopici sena, kar je lahko zelo zamudno delo. Dogajalo se je tudi, da poročila niso prihajala zaradi menjav poštnih strežnikov ali sprememb na omrežjih.

Cilj je bil jasen: avtomatizacija zajema ključnih podatkov, kontrola poročanja ter razbremenitev tehničnih sodelavcev. »A dokler nismo spoznali rešitve Splunk, nam ni bilo jasno, kako bi kaj takega sploh lahko avtomatizirali. V zadnjem letu smo v skupini Our Space izobrazili strokovni kader za to področje in ugotovili, da je Splunk Enterprise orodje, ki nam lahko hitro in učinkovito pomaga pri doseganju cilja«, je dejal tehnični direktor Matej Moškon. V nekaj dnevih so definirali vse ključne informacije, nato pa je trajalo še nekaj dni, da so vse te podatke zajeli in prikazali v primerni obliki. Cel proces od osnovne ideje do realizacije delujoče verzije, katero bodo v prihodnosti tudi nadgrajevali, je bil zaključen v tednu dni.

V času izdelave so se jim porodile nove ideje, kako lahko uporaba Splunka izboljša kvaliteto njihovih storitev, končne koristi implementacije pa so:

  • razbremenitev tehničnega dela ekipe, saj ni potrebe po sprotnem pregledovanju tekstovnih poročil;
  • hiter pregled kritičnih in alarmantnih stanj iz vseh nameščenih sistemov.
  • kontrola poročanja;
  • pregled vseh informacij o posameznih sistemih na enem mestu;
  • predvidevanje porabe diskovnih kapacitet kar je podatek, ki služi prodajnemu oddelku;
  • skupna statistika vseh nameščenih sistemov.

Hkrati pa so razvili tudi lastno Splunk aplikacijo za NetApp diskovne sisteme, ki omogoča podrobno analizo utilizacije diskovnih sistemov. Tako pridobijo bazo negranuliranih uporabnih podatkov o obremenitvah sistema v poljubnem časovnem oknu, kar je osnova za zagotavljanje neprekinjenega poslovanja.

Za več informacij o rešitvi Splunk obiščite Splunkovo spletno stran ali pa kontaktirajte podjetje Our Space Appliances d.o.o.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem OUR SPACE APPLIANCES d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri OUR SPACE APPLIANCES d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Deduplikacija je proces odpravljanja podvojenih podatkov in s tem sprostitev zasedenih pomnilnih kapacitet in izboljšanja zmogljivosti diskovnih sistemov.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem OUR SPACE APPLIANCES d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku