Življenjski slog
21.03.2021 12:17
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Spletno nakupovanje živil tudi v drugem valu pandemije raste

Pandemija je poskrbela za porast spletnih nakupov živil - prej nišne panoge. Tako Evropa kot ZDA se še vedno borita s pandemijo, čemur sledijo nakupovalni trendi. Koliko potenciala pa še ima spletno nakupovanje živil?
Nova realnost, kombinacija fizične in spletne trgovin, bo verjetno za vedno ostala med nami.
Nova realnost, kombinacija fizične in spletne trgovin, bo verjetno za vedno ostala med nami.

Covid-19 pandemija je povzročila močan porast spletnega nakupovanja živil, saj so se mnogi sploh prvič odločili za takšen način nakupovanja. K temu je seveda največ pripomogla kombinacija izogibanja javnim prostorom, vladnih ukrepov za zajezitev širjenja okužb in pa konstantna potreba po živilih in ostalih najnujnejših dobrinah. V ZDA so praktično vsi glavni trgovci, od Walmarta, Amazona, Targeta in Instacarta naprej, začeli ponujata dostavo živil. Slika je podobna tudi v Sloveniji, saj trend spletnega nakupovanja ostaja tudi v drugem valu pandemije.

Pandemija je digitalizacijo, razvoj in transformacijo spletnega nakupovanja živil močno pospešila. Pri Trgovinski zbornici Slovenije (TZS) opažajo poseben pomen kombinacije obiska in ogledovanja v fizični trgovini ter kasnejšega spletnega nakupa.

Trgovci z živili in osnovnimi življenjskimi potrebščinami ugotavljajo, da so potrošniki prepoznali prednosti spletnega nakupa, ki se kaže v hitrosti in priročnosti. Pomemben del potrošnikov, ki je preko spleta nakupoval v prvem valu, se tega kanala poslužuje tudi v drugem valu oziroma se je pri nekaterih trgovcih z živili delež spletnih potrošnikov v drugem valu celo povečal,” so za STA navedli na TZS.

Zakaj nakupovanje v Evropi po covidu-19 morda ne bo več enako

DS Smith je vodilno evropsko embalažno podjetje, ki izdeluje embalažo po meri strank. Avgusta lani so naredili raziskavo na vzorcu 8,000 odraslih Evropejcev iz Velike Britanije, Francije, Španije, Italije, Nemčije in Poljske. 64 % Evropejcev pravi, da so v času covida-19 pogosteje nakupovali preko spleta, 89 % pa jih meni, da bodo po koncu pandemije še naprej nakupovali preko spleta, mogoče celo več.

Čas po pandemiji:

  • tri petine sodelujočih v raziskavi pravi, da bodo še vedno ali celo večkrat nakupovali preko spleta;
  • 49 % jih bo še vedno naročalo dostavo hrane preko spleta.

89 % potrošnikov pravi, da bodo po pandemiji še naprej nakupovali preko spleta v enaki ali celo večji meri. Neverjetnih 91 % evropskih potrošnikov sedaj bolj samozavestno nakupuje preko spleta. Ena izmed kategorij, ki je doživela največjo porast v času covida-19, je nakupovanje živilskih izdelkov, saj 41 % Evropejcev poroča o porastu v pogostosti spletnega nakupovanja.

Živilska industrija v ZDA

Spletno nakupovanje živil je po podatkih eMarketerja v letu 2019 v ZDA predstavljalo vsega 2 % celotne prodaje. Pandemija je, kot lahko vidimo v priloženem grafu, število tistih, ki so prvič nakupovali živila preko spleta, hitro povečala.

Kljub vsemu pa delež spletnih nakupov živil še vedno predstavlja majhen del celotne industrije.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Spletne trgovine Covid-19


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

TRACE BS d.o.o.

Opekarniška cesta 5, 2270 Ormož, Tel: 05 905 23 81
V skupini Trace Solutions, katere del sta Trace BS Poslovne rešitve d. o. o. in Trace IS Informacijske rešitve, se ukvarjajo z razvojem, prodajo in uvajanjem istoimenske programske ... Več
Zlati partner

Enaa / Gambit trade d.o.o.

Savska cesta 3a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 437 63 33
Gambit trade d.o.o. je eno najstarejših in uspešnejših računalniških podjetij pri nas. S svojo inovativnostjo premikajo meje. Tako so že leta 1999 postavili tudi Enaa prvo spletno ... Več

UV LED TISKALNIK

Brezje pri Dobrovi 74b, 1356 Dobrova, Tel: 041 735 643
Tisk Tavčar Tisk Tavčar d.o.o. je v osnovi družinsko podjetje z 20-leti grafičnih izkušenj, pa tudi strojništvo in elektronika jim nista tuja.Predstavljajo vam UV LED tiskalnik, ... Več
Zlati partner

ISKRATEL d.o.o.

Ljubljanska cesta 24a, 4000 Kranj, Tel: 04 207 20 00
Vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno preobrazbo Z več kot 70 leti izkušenj je podjetje Iskratel vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno ... Več