Digitalizacija
Poslovne rešitve
22.04.2021 10:00
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Spletni oglaševalci, ali spremljate AOV?

ROAS monster vam prikaže AOV vsakega izdelka v realnem času.
ROAS monster vam prikaže AOV vsakega izdelka v realnem času.

Začnimo z uganko. Imate dve stranki:

  1. Anja na vaši spletni trgovini vsak mesec kupi štiri enake izdelke.
  2. Simon na vaši spletni trgovini nekajkrat letno kupi dva različna izdelka.

Katera stranka je boljša za vaše podjetje?

Da bi pravilno odgovorili, morate vedeti, koliko zapravita. Poznati morate njuno povprečno vrednost nakupa ali AOV (ang. average order value).

Kaj je AOV in zakaj je tako pomemben za spletne oglaševalce?

Povprečna vrednost nakupa ali AOV je povprečna vsota denarja, ki jo kupec odšteje za nakup. Je izredno pomembna metrika in ključni kazalec uspeha za vsako spletno trgovino. Izračunate ga na precej preprost način: prihodek delite s številom naročil.

Za spletne trgovce je AOV zelo pomemben, saj lahko pripomore k boljšim rezultatom in večji prodaji. Lahko vpliva na sprejemanje pomembnih tržnih in prodajnih odločitev ter vpliva na odločitve pri optimizaciji.

O čem govorimo?

Predstavljajte si ta scenarij: med pitjem jutranje kave odprete Ads Manager in opazite, da imajo nekatere kampanje višji CPO, kot si ga lahko privoščite. Izgleda, da ti oglasi nisi dobičkonosni, zato jih zmagoslavno ugasnete. Fjuf, prihranili ste veliko denarja. Počutite se kot pravi zmagovalec. A žal ne za dolgo.

Zakaj morate spremljati AOV?

Za lažjo predstavo bomo zgornjemu primeru dodali konkretne številke.

Preverjate rezultate izdelka s ceno 40 €, ciljni CPO ste zastavili pri 10 €. Ko preverjate rezultate, vidite, da imajo nekateri oglasi CPO med 11 in 12 €. Seveda jih ugasnete. Ko kasneje izračunate povprečno vrednost naročila ugotovite, da je veliko kupcev kupilo 2 izdelka namesto enega in je vaš AOV 70 €. To pomeni, da je tudi CPO višji. Vaš ciljni CPO zdaj znaša kar 17 €!

To pomeni, da so bili oglasi, ki ste jih ugasnili, pravzaprav dobičkonosni, vi pa ste posledično zaslužili manj denarja, kot bi ga lahko.

Če ne preverite, kakšna je povprečna vrednost nakupa, ste kot pirat: čez eno oko nosite prevezo in vidite samo polovično. AOV morate vedno spremljati. To drži kot pribito. Vzeti ga morate v zakup, saj boste le tako prenehali ugašati kampanje, ki vam v resnici prinašajo denar in prodajajo izdelke. Če upoštevate AOV, upoštevate stranke stranke, ki kupijo več izdelkov naenkrat ali pa se odločijo za upsell, ki ga ponudite ob koncu nakupa. 

Če ne upoštevate AOV-ja, izgubljate denar. Samo pomislite: v tem trenutku bi lahko zaslužili več.

Zdaj razumete, zakaj bi Obi-Wan Kenobi lahko rekel celo: ”Naj bo AOV z vami”?

Za konec

Glede na to, da AOV stalno niha in vi po vsej verjetnosti oglašujete več kot en izdelek, je spremljanje vseh rezultatov lahko pošastno naporno.

Če se vam zdi, da bi vam koristila pomoč, preverite ROAS monster – orodje za oglaševalce, ki združi razpršene rezultate iz različnih ad accountov in spletnih trgovin. Pokaže vam tudi AOV vsakega izdelka v realnem času, tako da ga lahko sproti upoštevate in se ravnate po njem. In najboljša novica? Ponujajo 30-dnevni brezplačni preizkus!


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
ROAS CPO ROAS monster


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

NEXT LINE d.o.o.

Ob železnici 16, 1000 Ljubljana, Tel: 041 776 822
Next line, specializirane storitve tiska pod eno streho V podjetju Next line iz Ljubljane so se osredotočili na specializirane storitve tiska s termičnimi, sublimacijskimi in ... Več
Zlati partner

NLB d. d.

Trg republike 2, 1000 Ljubljana, Tel: 01 477 2000
Dobro delujoč finančni sistem je temelj sodobnega gospodarstva in banke pri tem opravljajo pomembno družbeno funkcijo. Banke morajo biti zmožne posojati denar potrošnikom in podjetjem ... Več

MIKRONIS IT, Boštjan Rudl s.p.

Jezdarska ulica 3, 2000 Maribor, Tel: 02 429 27 82
Kot lastnik podjetja, še posebej manjšega, imate številne odgovornosti in vloge. Ne ostane vam veliko časa za obvladovanje tehnoloških delovnih okolij, kjer se zahteva specializirano ... Več
Zlati partner

LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM

Pot za Brdom 100 (Tehnološki Park - G), 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 71 80
Lenovo stremi k izdelavi vrhunskih računalnikov in internetnih naprav z vgrajenimi najnovejšimi tehnologijami, z edinstvenim dezajnom. Vse to za za brezkompromisno doživetje uporabnikov! Ena ... Več