Programska in razvojna orodja
13.09.2011 05:49
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Spletni oblikovalci pozor! Prihaja Google Dart

Podjetje Google se želi preizkusiti še na področju pisanja spletnih programov.
Podjetje Google se želi preizkusiti še na področju pisanja spletnih programov.

Ko je podjetje Google pred kratkim registriralo kopico domen z imenom Dart, so se na svetovnem spletu pojavile raznovrstne špekulacije o tem, kaj ima računalniški gigant za bregom. Na srečo so se te že končale, saj je podjetje Google razkrilo svojo namero. Programerji računalniškega giganta dejansko pripravljajo nov programski jezik, ki bo namenjen hitrejšemu in bolj učinkovitemu pisanju spletnih programov. To ne preseneča, saj pri programskem jeziku Dart gre za tako imenovan strukturiran spletni jezik.

Več o novem spletnem programskem jeziku bo podjetje Google spregovorilo na razvojni konferenci Goto, ki bo sredi oktobra potekala v danskem mestu Aarhus. Na to, da gre tu po vsej verjetnosti za revolucijo na področju pisanja spletnih programov, kaže to, da bosta novost predstavila programerja Gilad Bracha in Lars Bak. Prvi je veteran, ki je bil zaposlen pri podjetjih SAP in Sun in je sodeloval pri pripravi Jave, medtem ko je drugi avtor izjemno zmogljivega pogona V8 JavaScript spletnega brskalnika Chrome.

Ker je Google pred dvema letoma že predstavili spletni programski jezik Go (ta se uporablja pri JavaScriptu in Phytonu), mnogi poznavalci menijo, da strukturiran spletni jezik Dart ne bo temeljil na osnovi programskih jezikov iz družine C. Po vsej verjetnosti bo šlo tu za neke vrste prevajalnik, ki bo omogočal programiranje kar znotraj spletnega brskalnika Chrome. O uspešnosti Darta je seveda še prezgodaj govoriti. Mnogi poznavalci so prepričani, da če bo Googlova novost omogočala hitrejše razvojne cikle, večjo učinkovitost pri razvoju in prilagodljivost za različne strojne platforme, ji je zagotovljena svetla prihodnost. Več bo seveda znanega šele sredi oktobra.

Vas zanima več iz te teme?
Google iskalnik

Prijavi napako v članku