Spletni brskalniki
29.03.2010 14:10

Deli z drugimi:

Share

Spletni kriminalci obožujejo Microsoftova brskalnika Internet Explorer 6 in 7

Uporabniki brskalnika Internet Explorer 6 bodo prisiljeni v zamenjavo brskalnika.
Uporabniki brskalnika Internet Explorer 6 bodo prisiljeni v zamenjavo brskalnika.

V prvi polovici meseca marca je podjetje BitDefender uporabnike zastarelih Microsoftovih spletnih brskalnikov Internet Explorer 6 in 7 posvarilo pred nevarno varnostno ranljivostjo. Omenjeno ranljivost je podjetje iz Redmonda sicer opisalo v varnostnem opozorilu št. 981374, vendar zanj še ni pripravilo varnostnega popravka.

Varnostna ranljivost je vse prej kot nedolžna, saj se uporabniki zastarelih Microsoftovih spletnih brskalnikov Internet Explorer 6 in 7 lahko okužijo na sila preprost način. Za okužbo namreč zadošča, da uporabniki obiščejo namensko oblikovano spletno stran s posebno programsko kodo JavaScript, ki ustvari napako, kot je na primer ta, da je kazalec dostopen šele po tem, ko je predmet izbrisan.

Ker bo Microsoft varnostni popravek za ranljivost spletnih brskalnikov Internet Explorer 6 in 7 po vsej verjetnosti izdal šele 13. aprila, ne preseneča, da spletni kriminalci omenjeno ranljivost izkoriščajo kot za stavo. Na to nas opozarjajo specialisti informacijske varnosti podjetij AVG in Trend Micro, ki so opazili izjemen porast spletnih strani, obogatenih s posebno programsko kodo JavaScript. Povezave do njih pa se s svetlobno hitrostjo razširjajo tako preko elektronskih sporočil kot tudi preko socialnih mrež in spletnih forumov.

Zaradi tega podjetje Microsoft uporabnikom zastarelih spletnih brskalnikov Internet Explorer 6 in 7 svetuje takojšen prehod na novejši Internet Explorer 8, ki je pred to ranljivostjo imun. Na nevarno ranljivost pa so seveda imuni tudi vsi konkurenčni spletni brskalniki (Opera, Firefox, Chrome, Safari in drugi).

Vas zanima več iz te teme?
Internet Explorer brskalnik

Prijavi napako v članku