Telefoni
06.03.2012 13:16
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Spletni in omrežni mega-trendi v letu 2012

Cisco
Cisco

Mobilnost

Po oceni iz Cisco napovedi indeksa vizualnih omrežij (VNI) v globalnem prometu mobilnih podatkov za obdobje od 2011 do 2016 se bo promet z mobilnimi podatki v naslednjih petih letih povečal za 18-krat in do leta 2016 dosegel 10,8 eksabajtov na mesec ali letno 130 eksabajtov.

Oster porast uporabe mobilnega prometa se delno pričakuje zaradi napovedanega porasta števila s spletom povezanih mobilnih naprav, ki bo preseglo število ljudi na svetu (ocena svetovnega prebivalstva v letu 2016 je 7,3 milijard; vir: Združeni narodi). Za obdobje 2011–2016 Cisco pričakuje, da bo globalni promet mobilnih podatkov do trikrat prerasel globalni promet fiksnih podatkov.

Že sama prirastna količina prometa, ki bo dodana mobilnemu spletu v letih med 2015 in 2016, je približno trikrat večja kot ocenjena količina prometa celotnega mobilnega spleta v letu 2012. Ta bistveni porast spodbujajo naslednji trendi: Več pretočnih vsebin, več mobilnih povezav, izboljšano računanje naprav, večje mobilne hitrosti in več mobilnih videov.

Zanimive ugotovitve v raziskavi

Dve tretjini študentov (66 %) in več kot polovica zaposlenih (58 %) šteje mobilne naprave (prenosnik, pametni telefon, tablični računalnik) kot »najpomembnejšo tehnologijo v svojem življenju«.

Naslednja zanimiva ugotovitev je, da 19 % študentov šteje pametne telefone kot »najpomembnejšo« napravo, ki jo uporabljajo vsakodnevno, v primerjavi z 20 % za namizne računalnike, kar kaže na porast trenda pomembnosti pametnih telefonov in pričakovano rast uporabe pri naslednji generaciji diplomantov pri vstopu na trg delovne sile. Ta ugotovitev je zanetila razpravo o potrebah po pisarnah v primerjavi z možnostjo povezovanja v splet in dela kjer koli, npr. doma ali v javnih okoljih.

Pomembnost naprav in informacij, ki jih prenašajo, je večja kot pomembnost denarja. Polovica študentov in mladih zaposlenih (49 %) je izjavila, da bi raje izgubili svojo denarnico ali torbico kot pa svoj pametni telefon ali mobilno napravo. Bi tudi vi »raje« izgubili denarnico kot telefon?


Prijavi napako v članku