Računalništvo, telefonija
29.12.2011 14:00
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Spletne strani se redijo kot prašiči

Vam preobilne spletne strani že povzročajo težave?
Vam preobilne spletne strani že povzročajo težave?

Ste morda opazili, da spletni brskalniki iz dneva v dan zahtevajo vse več procesorske moči in sistemskega pomnilnika? Analitsko podjetje HTTP Archive verjame, da so za to dejansko krive širokopasovne povezave v svetovni splet. Te namreč dajejo potuho spletnim razvijalcem, ki se preprosto ne trudijo več z izdelovanjem čim »lažjih« oziroma optimiziranih spletnih strani. Uporabnik z internetno povezavo 10 megabitov na sekundo in več tega preprosto ne potrebuje več.

Analitsko podjetje HTTP Archive je v okviru obsežne analize, ki je zajemala 50 tisoč najpogosteje obiskanih spletnih strani, ugotovilo, da so se spletne strani v zadnjih nekaj letih v povprečju povečale za okoli 30-odstotkov. Medtem ko je bila povprečna spletna stran v letu 2010 »težka« 702 kilobajta, je v letu 2011 »težka« 965 kilobajtov. Naj kot zanimivost tu še dodamo, da je bila leta 1995 povprečna spletna stran težka le 14 kilobajtov.

Analitsko podjetje HTTP Archive ocenjujejo, da lahko debeljenje spletnih strani zaustavi le še spletni standard HTML, katerega že dalj časa zagovarja podjetje Apple. Ta naj bi omogočal izdelavo precej lažjih spletnih strani kot z uporabo spletne tehnologije Flash. Seveda to velja le za tiste spletne strani , ki se bodo odločile za HTML. Teh je onkraj luže vse več, pri nas pa se že vedno oklepamo tehnologije Flash. Ali je to dobro ali ne, bo seveda pokazal čas. Vsekakor pa to ni dobro za tiste, ki do svetovnega spleta ne dostopajo preko širokopasovne povezave ali preko hitrega mobilnega omrežja.


Prijavi napako v članku