Računalništvo, telefonija
16.02.2012 13:15

Deli z drugimi:

Share

Sophosovo varnostno poročilo 2012

Sophos proizvod
Sophos proizvod

Kot vsako leto je tudi letos na voljo prva izdaja Sophosovega varnostnega poročila za leto 2012. V njem analiziramo trende na področju IT varnosti za leto 2012 in med glavnih 10 značilnosti za letošnje leto spadajo:

1. Socialna omrežja in internet – spletni kriminalci bodo še naprej izkoriščali množično razširjenost spletnih omrežij in izrabljali tako pridobljene informacije.

2. Varnost ni pomembna samo za Microsoft okolje – v zadnjem letu in pol se je povečalo število napadov na okolja kot sta Mac OSX in Adobe. Pričakujemo še več napadov na ne-windows okolja.

3. Mobilne naprave v središču pozornosti – v lanskem letu je bilo opaženo veliko škodljive kode in napadov za platformo android, kar pomeni, da bodo morali skrbniki sistemov pri širjenju poslovnih omrežij z uporabo mobilnih naprav, posvečati več pozornosti tudi varnosti na tem področju.

4. Nove spletne in mrežne tehnologije – Spletne tehnologije se razvijajo in spreminjajo, kar nam prinaša nove možnosti uporabe in tudi nova področja, ki jih je potrebno varovati.

5. Uporabniki prinašajo lastne naprave v poslovna okolja – nenadzorovana uporaba potrošniških naprav in dodatkov prinaša nove možnosti izrabe varnostnih politik/zahtev.

6. Več ciljanih napadov in hekerskega aktivizma (hacktivism) – zavedanje, da spletni kriminal lahko pomeni krajo podatkov, intelektualne lastnine ali pa se izrablja za politične cilje, se vse bolj zajeda v naš vsakdan. Tovrstni napadi bodo stalnica tudi v letu 2012.

7. Strožja zakonodaja in kazni na področju varovanja podatkov in intelektualne lastnine – prihajajo novi zakoni in pravila, ki bodo imeli vpliv tako na poslovno okolje kot tudi na navadne uporabnike.

8. Tehnologija plačevanja z mobilnimi napravami – z uvajanjem nove tehnologije plačevanja (NFC) pričakujemo tudi nove vrste napadov na tovrstne rešitve.

9. Storitve v oblaku – mnoga poslovna okolja so se izogibala rešitvam v oblaku ravno zaradi varnosti, vendar trendi kažejo, da se uporaba storitev v oblaku povečuje, kar povečuje tudi potrebo po ustreznem varovanju podatkov.

10. Osnove ostajajo – osnove varnosti poslovnega okolja, kot so ustrezna posodabljanja z varnostnimi popravki ali ustrezna politika uporabe gesel, še vedno ostajajo osnova in izziv za poslovna okolja.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SOPHOS d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SOPHOS d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SOPHOS d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ATELJE HERTIŠ d.o.o.

Laznica 63, 2341 Limbuš, Tel: 02 663 30 03

MintPOS, programska oprema, d.o.o.

Pot za Brdom 100, 1000 Ljubljana, Tel: 01 244 77 81
Uspešna maloprodajna podjetja dnevno opravijo številne transakcije, včasih tudi na tisoče. Za obvladovanje takšnega obsega se morajo podjetja opremiti z orodji, tako strojnimi ... Več

MA-KO d.o.o.

Tovarniška cesta 2b, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 368 11 10
Se sprašujete, kako najti najboljšega ponudnika računalniških sistemov in storitev? Kriteriji dolgoletne izkušnje, kakovostne storitve in zadovoljstvo strank takoj obrodijo ... Več

OBLIKOVANJE.COM

Slovenska ulica 25, 9000 Murska Sobota, Tel: 02 522 14 21
Podjetje Oblikovanje.com je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že od samega začetka. Z več kot 20 leti izkušenj ter s strategijo kakovostnega poslovanja in storitev ... Več