Računalništvo, telefonija
27.07.2020 12:40
Posodobljeno 11 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Sony izdelal “mini” prenosno klimatsko napravo za vroče poletne dni

Sony izdelal "mini" prenosno klimatsko napravo za vroče poletne dni
Sony izdelal "mini" prenosno klimatsko napravo za vroče poletne dni

Vsi tisti, ki ste že kdaj bili na Japonskem veste, da so poletja lahko brutalno neprijetna. Zakaj? Zaradi vlage in visokih temperatur. Včasih se zdi, da se, ko sredi julija in avgusta stopimo iz hotela ali stanovanja, počasi kuhamo ali topimo. Ljudje na Japonskem komaj čakajo, da pride deževna doba, ki sicer ni primerljiva z nekaterimi drugimi deli sveta, pa vendarle pomembno prispeva k osvežitvi ozračja.

Tudi uradne raziskave so pokazale, da so poletja na Japonskem med najbolj neprizanesljivimi, kar je verjetno razlog, da se je Sony odločil za zagon platforme First Flight. Gre v bistvu za prvo Sonyjevo interno »start-up« inkubatorsko »crowdfunding« platofrmo, katere produkt je med drugim tudi Reon Pocket, o katerem več nekoliko kasneje. Do zdaj je Sony s platformo First Flight izdelal različne produkt: FES E Ink uro, univerzalni daljinec in Wena Wrist pametno uro. Zdaj, je Sony izdelal še ena zanimiv produtk, in sicer Reon Pocket, katerega lahko opišemo samo kot prenosno klimatsko napravo. Če pogledamo slike, verjetno ne bi najprej pomislili, da gre za klimatsko napravo kajne?

Klimatska naprava Reon Pocket, ki jo lahko pospravimo v žep

Napravo Reon Pocket najlažje opišemo kot simpatično belo plastično napravo, ki se polni preko USB-C kabla in se poveže preko Bluetooth povezave z iOS in Android napravami. Brez dvoma izgleda kot Sonyjev naprava kajne? Na zadnji strani naprave najdemo silikonski del, katerega pritisnemo ob kožo in Reon Pocket oddaja toploto ali hlad z absorbcijo ali oddajanjem toplote. Napravo sicer lahko uporabljamo tako, da jo držimo v rokah, vendar Sony najbolj pogosto promovira uporabo na način, da kupimo še posebne majice (na sliki), ki imajo na notranji strani hrbtne strani majice žepek, v katerega lahko Reon Pocket postavimo in uravnavamo temperaturo. Kot lahko vidimo leži žepek tako, da naprava stoji med lopaticama.

Aplikacija Reon Pocket

Aplikacija Reon Pocket je zelo enostavna za uporabo, saj imamo direkten nadzor na temperaturnimi nastavitvami. Uporabniki imajo na voljo tri stopnje hlajenja in ogrevanja, poleg tega pa obstaja še »boost mode«, ki je omejen na dve minuti in poskrbi za hitro ogrevanje oz. hlajenje. Nastavimo lahko tudi avtomatski način, ki se vklopi sam, in sicer vedno, ko prižgemo napravo z gumbom za vklop in ne preko aplikacija. Reon Pocket poganja baterija, ki z enim polnjenjem zdrži od 2 do 3 ure.

Naprava tehta vsega 80 gramov, kar pomeni, da poleg efekta ogrevanja ali hlajenja niti ne opazimo, da jo imamo recimo pod majico. Prav tako zaradi svojega dizajna ne izstopa izpod oblačil. Edino, kar ni idealno je, kako napravo vstavimo, ko imamo majico že oblečeno. Ker si seveda želimo, da naprava udobno sedi na zadnji strani ramen, je najlažje, da nam nekdo drug pomaga namestiti napravo v majico. Seveda pa tudi s časom dobimo več občutka in vse skupaj poteka lažje in hitreje.

Torej, kako Reon Pocket deluje?

Sonyjeva marketinška spletna stran pravi, da naj bi naprava Reon Pocket znižala telesno temperaturo za 13°C, na primer iz 36°C na 23°C. Verjetno je ta napoved še kar realna na točki stika s kožo, težko pa verjamemo, da bi naprava celotno telo uspela dejansko ohladiti/segreti za 13°C. Sonyjeva spletna stran in slike, ki jih lahko tam najdemo, kaže drugače, pa vendarle smo malce v dvomih.

Novinar spletnega tehnološkega portala The Verge je testiral Sonyjeva prenosno klimatsko napravo in ugotovil, da naprava dejansko deluje. Temperatura zraka v času sprehoda novinarja do trgovine je bila 30°C, kar sicer ni tista največja japonska vročina, vendar je bila vlažno vseeno skoraj 80%. Glede na to, da je trgovina bila oddaljena skoraj 2 kilometra, je to sprehod, ki bi novinarja v normalnih okoliščinah vsekakor dodobra namočil s potom. Novinar je ugotovil, da mu je naprava Reon Pocket dejansko pomagala, tudi, ko je imel hlajenje nastavljeno na najnižjo stopnjo. Ugotovil je, da se je še vedno potil, ko se je vrnil domov, vendar pravi, da mu je Reon Pocket pomagal v času same hoje, ko je to bilo najbolj potrebno.

Končna ocena je, da Reon Pocket dejansko deluje tako, kot pričakujemo od vsakega majhnega, mrzlega predmeta, ki ga pritisnemo ob kožo. Še vedno bomo občutili vročino in pot ter vlago v okolju, vendar se vsekakor izplača izkoristiti, kar nam je na voljo. Prenosna klimatska naprava je trenutno na voljo samo na Japonskem, ampak pri Sonyju smo navajeni, da najprej svoje inovacije preizkuša ravno »doma« in jih šele nato pošlje v svet. Verjetno bomo na svojo napravo Reon Pocket v Evropi primorani še malce počakati, če se Sony sploh odloči, da napravo pošlje na ostale trge sveta.


Prijavi napako v članku