Računalništvo, telefonija
06.12.2011 06:11

Deli z drugimi:

Share

Sodstvo Velike Britanije stavi na tablice

Pravosodno ministrstvo Velike Britanije prisega na sodobno tehnologijo in tablice!
Pravosodno ministrstvo Velike Britanije prisega na sodobno tehnologijo in tablice!

Mnogi menijo, da je slovensko sodstvo zastarelo in neučinkovito, saj njihovo delo še vedno pretežno temelji na osnovi papirja. Poleg tega imajo sodniki do sodobne tehnologije odpor kot hudič do križa. To se je pred časom dobro videlo v primeru Patria, kjer sodnica na ljubljanskem okrožnem sodišč Janezu Janši ni dovolila uporabe iPada. Pika na i so bile izgubljene strani zaupnega gradiva v primeru Patria, kjer kakopak ni bilo varnostnih kopij v elektronski obliki.

Medtem ko se slovenska sodna veja oblasti vsaj v bližnji prihodnosti po vsej verjetnostni ne bo »posodobila«, se je pravosodno ministrstvo Velike Britanije odločilo za povsem drugačen pristop. To bo namreč državnim tožilcem, sodnikom in odvetnikom kupilo in dalo v uporabo tablične računalnike. S to potezo bo v prvi vrsti občutno zmanjšalo porabo javnega denarja. Višina prihrankov na račun manjše porabe papirja naj bi znašala zavidljivih 60 milijonov evrov. Poleg tega britansko pravosodno ministrstvo računa še na to, da bo elektronsko varovanje sodnih spisov učinkovitejše od papirnega.

Tablične računalnike bodo prvi v roke prejeli tožilci iz Walesa in Anglije. To naj bi se zgodilo najkasneje do aprila prihodnjega leta. Nekoliko kasneje bodo elektronskega pomočnika prejeli še sodniki, porotniki in odvetniki. Če so govorice na spletu pristne, se je pravosodno ministrstvo Velike Britanije odločilo za tablične računalnike podjetja HP. To pomeni, da bo na njih po vsej verjetnostni nameščen Microsoftov mobilni operacijski sistem. Več naj bi bilo znanega že proti koncu leta.


Prijavi napako v članku