Računalništvo, telefonija
22.04.2017 14:12
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Sodišče potrdilo, da je mobilni telefon kriv za tumor

Sodišče potrdilo, da je mobilni telefon kriv za tumor
Sodišče potrdilo, da je mobilni telefon kriv za tumor

Pametne mobilne telefone danes uporabljamo že praktično vsi, saj nam omogočajo ogromno uporabnih stvari tako na področju zabave kot dela. Prav zaradi njihove izjemne priljubljenosti pa se v stroki že dlje poraja vprašanje, ali njihova uporaba škoduje našemu zdravju. Italijansko sodišče je nedavno odločilo, da so mobilni telefoni nevarni za zdravje, saj je dosodilo, da je uporabniku Robretu Romeu benigni (neškodljiv) tumor na možganih povzročil prav mobilni telefon in mu priznalo pravico do mesečne odškodnine.

Danes 57-letni Italijan Roberto Romeo je 15 let zaradi delovnih obveznosti vsak delovnik uporabljal mobilni telefon od tri do štiri ure na dan. Prve težave so se pričele tako, da je čutil neprestani pritisk v desnem ušesu. Leta 2010 so mu diagnosticirali tumor na možganih, ki je bil na srečo benigen. Kljub temu danes ne sliši več, saj so mu med operacijo odstranili slušni živec. Strokovnjaki medicine so ocenili, da je Italijan 23-odstotni invalid, zaradi česar mu je sodišče priznalo mesečno rento 500 evrov z naslova nacionalne zavarovalne sheme za nesreče pri delu.

Sodba v Italiji zaradi škodljivosti mobilnih telefonov je med strokovnjaki dvignila veliko prahu, saj je sodišče prvič doslej priznalo povezavo med prekomerno uporabo mobilnega telefona in tumorjem na možganih. Ker pa sodba še ni pravnomočna, je pritožba nanjo še vedno mogoča.


Prijavi napako v članku