Igre
17.01.2012 06:17
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

So računalniške igre v zatonu?

Za manjše povpraševanje po igrah naj bi bila kriva manjša kupna moč in neizvirnost iger.
Za manjše povpraševanje po igrah naj bi bila kriva manjša kupna moč in neizvirnost iger.

Še pred kratkim so računalniške igre predstavljale gonilo razvoja tako računalniških sistemov kot igralnih konzol. Danes temu ni več tako. Najnovejša raziskava analitskega podjetja NPD Group je namreč pokazala, da so računalniške igre v zatonu. Samo onkraj luže se je v mesecu decembru lanskega leta prodaja iger zmanjšala za dobrih 21 odstotkov. Skupni prihodki od prodaje iger so znašali »le« preračunanih 3,2 milijarde evrov. Na letni ravni pa so trgovci v ZDA v poprečju prodali za okoli osem odstotkov manj računalniških iger kot v letu 2010.

Nič kaj bolje se niso odrezali prodajalci strojne opreme. Ti so namreč v mesecu decembru prodali za okoli 28 odstotkov manj kot v enakem obdobju leta 2010. Enaka usoda je doletela proizvajalce igričarskih dodatkov. Ti so decembra lani prodali za kar 27 odstotkov manj dodatkov kot v enakem obdobju leta 2010. Rahel upad povpraševanja so zabeležili celo ponudniki igričarskih storitev. Ti so ustvarili promet v višini preračunanih 12,8 milijona evrov oziroma dobra dva odstotka manj kot v letu 2010. Glavna razloga za manjše povpraševanje po računalniških igrah naj bi bila manjša kupna moč in neizvirne igre.

Ameriški trg računalniških iger je »pri življenju« ohranila igra “Call of Duty: Modern Warfare 3″ (Activision Blizzard), saj je šla v lanskem letu v prodajo kot za stavo. Drugo in tretje mesto sta glede na število prodanih kopij zasedli igri “Just Dance 3″ (Ubisoft) in “Elder Scrolls V: Skyrim” (Bethesda Softworks). Na lestvici desetih najbolj priljubljenih računalniških iger lanskega leta najdemo še igre “Battlefield 3″ (Electronic Arts), “Madden NFL 12″ (Electronic Arts), “Call of Duty: Black Ops” (Activision Blizzard), “Batman: Arkham City” (Warner Bros. Interactive), “Gears of War 3″ (Microsoft), “Just Dance 2″ (Ubisoft) ter “Assassin’s Creed: Revelations” (Ubisoft). Se na tem seznamu nahaja tudi igra, ki vas je v lanskem letu najbolj prevzela in ste jo zaradi tega tudi kupili?


Prijavi napako v članku