Računalništvo, telefonija
13.04.2017 13:52
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

So hekerji poskušali vplivati na glasovanje o Brexitu?

So hekerji poskušali vplivati na glasovanje o Brexitu?
So hekerji poskušali vplivati na glasovanje o Brexitu?

Junija lani se je na odmevnem referendumu več kot polovica britanskih volivcev odločila, da želijo, da njihova država zapusti Evropsko unijo (52 % proti 48 %). Britanska vlada je zato nedavno sprožila postopek za izstop iz EU, kar pa povzroča mnogo skrbi tako Britancem kot državljanom drugih držav. Pri vsem tem pa je še toliko bolj zanimiva preiskava, ki se je nedavno pojavila na svetovnem spletu. Trdi, da so na glasovanje o Brexitu poskušali vplivati hekerji.

Posebna komisija v Veliki Britaniji je pred kratkim objavila rezultate svoje preiskave, ki se je osredotočala na nedostopnost spletnih strani za registracijo volivcev. To se je namreč zgodilo tik pred iztekom roka za registracijo volivcev za referendum o izstopu države iz Evropske unije. Volivci so morali namreč registrirati vsaj dva tedna pred lanskim referendumom, če so želeli biti upravičeni do glasovanja, registracija pa nekaj ur pred iztekom roka ni bila mogoča. Sprva je veljalo prepričanje, da je bila spletna stran za registracijo nedostopna zaradi prevelikega števila volivcev, ki so se poskušali registrirati. Posebna komisija pa je prepričana, da je bila spletna stran nedostopna, ker naj bi hekerji nanjo izvedli napad za zavračanje storitev.

Posebna komisija je namreč pri pregledu strežnika ugotovila, da je spletna stran za registracijo volivcev prenehala delovati zaradi velike količine spletnega prometa. Poleg tega so zaznali tudi veliko število dvojnih registracij, kar je sicer neobičajna praksa. Čeprav ni neposrednih dokazov, da je bil na spletno stran za registracijo volivcev izveden distribuiran napad za zavračanje storitev (DDoS), je zaskrbljujoče že, da za to obstaja sum. Čeprav nedostopnost omenjene spletne strani po vsej verjetnosti ni vplivala na končni izid glasovanja, posebna komisija opozarja britansko vlado, naj okrepi zaščito strežnikov, ki jih bodo uporabili za registracijo volivcev za prihodnje volitve in referendume.


Prijavi napako v članku