Digitalizacija
Poslovne rešitve
Varnost
16.10.2023 07:17

Deli z drugimi:

Share

SMS kot dodaten varnostni zid

Potreba po zaščiti podatkov narašča vzporedno z naraščujočo rabo digitalnih aplikacij in platform ter tveganji, ki jih to prinaša.
Vir: Sinhro
Vir: Sinhro

“Svet ni eden, svetova sta dva.” Tako se je nekoč glasil legendarni slogan za Siol. Dandanes sta se ta svetova združila v eno in naš vsakdan je tako globoko prepleten z digitalnim, da je spletna varnost in varovanje osebnih podatkov ena najbolj aktualnih tematik.

Dvostopenjska avtentikacija med najbolj učinkovitimi zaščitami

Med najbolj učinkovite zaščite pred spletnimi goljufijami in krajami podatkov štejemo dvostopenjsko avtentifikacijo. Ta lahko poteka prek generatorjev kod, ki so običajno dostopni na spletu ali prek posebnih aplikacij. Najbolj razširjena metoda pa je uporaba kod prek SMS sporočil. Za uporabo te storitve potrebujete telefon, ki sprejema kratka sporočila, ter napravo, povezano s spletom (na primer računalnik, tablico ali pametni telefon).

S svojo široko dostopnostjo in preprosto uporabo so SMS sporočila za spletno varnost izjemno priročna ter do uporabnika prijazna. Dvostopenjska avtentikacija (2FA) na podlagi sporočila zagotavlja dodatno raven varnosti za vaše podatke in aplikacije, kot je spletna banka, tudi če je vaše geslo ogroženo. Dodatno kodo, ki jo prejmete na telefon, vpišete prek naprave povezane s spletom, kar služi kot dodatna plast varnosti poleg zgolj osnovnega gesla, ki je npr. lahko ukradeno.

Dodatno preverjanje uporabljajo Meta, Google, banke …

Pionir uporabe dvostopenjske avtentifikacije je ameriški multinacionalni telekomunikacijski holding AT&T, ki je za potrjevanje transakcij uporabljal potrditev prek sporočil na pozivnikih že davnega leta 1996. Metode dodatne verifikacije prek telefonov vsebujejo kode, QR kode ali potisna sporočila. Danes največ SMS sporočil z gesli za dvostopenjsko preverjanje identitete prejmemo od podjetij kot sta Meta in Google, v EU jih obvezno uporabljajo tudi banke za svoje spletne in mobilne aplikacije.

81 % vdorov v osebne podatke zakrivijo slaba gesla

Statistike v ZDA pravijo, da 81 % vdorov v osebne podatke zakrivijo slaba oziroma enostavna ter ukradena gesla. Poleg izbora bolj kompleksnih in raznolikih gesel (61 % uporabnikov svetovnega spleta uporablja enako geslo za več naprav) lahko za spletno varnost poskrbi dvostopenjsko preverjanje prek SMS sporočil.

Uporabljajte dvostopenjsko preverjanje, kjer je to mogoče

Seveda pa tudi SMS sporočila niso vsemogočna. Primat pametnih telefonov prinaša tudi veliko tveganj, če ti telefoni niso primerno vzdrževani. Osnovni higienski ukrepi za varne telefone so redno posodabljanje operacijskega sistema in aplikacij, zaklepanje zaslona s pomočjo biometričnih podatkov ali dolgih gesel, redna uporaba varnostne opreme, kot so antivirusni programi, preverjanje dovoljenj, ki jih podeljujemo novim aplikacijam ter seveda vklop dvostopenjskega preverjanje identitete, kjer je to mogoče.

Več najdete na www.sinhro.si (P.R.)

Avtor: Tilen Ločniškar


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
kibernetska varnost


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

COMMA d. o. o.

Ulica heroja Šaranoviča 27, 2000 Maribor, Tel: 040 756 756
Vrhunska izvedba, korektne cene in dobre reference najprimerneje opišejo podjetje Comma d. o. o., ki že 18 let ponuja izdelavo spletnih strani in spletnih trgovin s podporo strankam ... Več
Zlati partner

Huawei

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 080 9808
Zlati partner

MOJA ZAPOSLITEV d.o.o., Optius.com

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 02 00
Optius.com - Karierni portal za nove čase Karierni portal Optius.com je zaposlitveni portal, namenjen tistim, ki iščejo zaposlitev in tistim, ki iščejo nov kader. ... Več

HERLAH d.o.o.

Efenkova cesta 61, 3320 Velenje, Tel: 03 586 35 60
Herlah d.o.o. se ukvarja z izdelavo celovitih programskih rešitev s področja računovodstva, trgovine in proizvodnje. Več