Življenjski slog
Poslovne rešitve
15.09.2023 11:19

Deli z drugimi:

Share

Slovensko ogrodje kvalifikacij – orodje za razvoj vaše kariere!

Posamezniki svoje kvalifikacije (torej znanja, spretnosti in kompetence) pridobivajo s formalnim izobraževanjem, pa tudi z neformalnimi oblikami izobraževanja in usposabljanja. Izkazujejo jih z javnimi listinami, kot so diplome, spričevala, certifikati, potrdila.

Slovensko ogrodje kvalifikacij (SOK) je uradni in mednarodno primerljiv pregled vseh kvalifikacij, ki jih je mogoče pridobiti v Sloveniji. Namen SOK je doseči transparentnost in prepoznavnost kvalifikacij v Sloveniji in EU.

V SOK so vključene tri vrste kvalifikacij:

  • izobrazbe, ki jih je mogoče pridobiti v splošnem, poklicnem in strokovnem izobraževanju ter visokošolskem izobraževanju,
  • poklicne kvalifikacije, ki jih je mogoče pridobiti po postopku za nacionalno poklicno kvalifikacijo, po programih poklicnega in strokovnega usposabljanja in izpopolnjevanja ter po študijskih programih za izpopolnjevanje in
  • dodatne kvalifikacije, ki dopolnjujejo usposobljenost posameznika na doseženi ravni in na določenem strokovnem področju ter so vezane na potrebe trga dela.

Kvalifikacije so v SOK razvrščene v deset ravni. Deset ravni SOK se povezuje z osmimi ravnmi Evropskega ogrodja kvalifikacij (EOK) preko opisnikov ravni obeh ogrodij. Visokošolske kvalifikacije so uvrščene tudi v ravni Evropskega ogrodja visokošolskih kvalifikacij (EOVK). To omogoča primerljivost kvalifikacij znotraj evropskih držav.

Slovensko ogrodje kvalifikacij – na poti do novih zmag!

Posebnost Slovenskega ogrodja kvalifikacij (SOK) je, da je tesno prepleteno z Evropskim ogrodjem kvalifikacij (EOK) – slednjega si lahko predstavljamo kot zemljevid, ki povezuje različna nacionalna ogrodja kvalifikacij ter tako študentom, učencem in iskalcem zaposlitve s preglednim dostopom in primerjavo kvalifikacij pomaga pri odločanju o nadaljnjem izobraževanju in usposabljanju ter iskanju poti do njih. Usklajenost slovenskega ogrodja z evropskim sistemom omogoča primerjanje kvalifikacij, doseženih znotraj zelo različnih sistemov evropskih držav, s čimer se spodbuja in podpira čezmejna mobilnost učencev in iskalcev zaposlitve.

Prav tako lahko posamezniki, ki se želijo nadalje izobraževati ali usposabljati, ogrodje uporabijo kot izhodišče do informacij o ustreznih tečajih in programih. Pri tem lahko SOK uporabijo za opredelitev ravni določene kvalifikacije in njene povezave z drugimi kvalifikacijami.

SOK – korak na poti do poklicnih zmag

Študenti, dijaki in učenci lahko na podlagi pregleda in primerjave kvalifikacij ter možnosti napredovanja pričnejo z načrtnim pridobivanjem znanja in tako uspešno stopijo na trg dela. SOK je lahko le za ‘klik oddaljen’ korak na poti do zmag, okno v svet kvalifikacij, ki posameznikom na preglednem zemljevidu kvalifikacij omogoča, da svoje znanje lažje umestijo, ga ovrednotijo in se zato lažje odločijo za želeno poklicno pot.

Obiščite www.nok.si in si oglejte kvalifikacije, ki so podlaga za uspešno načrtovanje vaše karierne poti in vam omogočajo dostop do zaposlitev v Sloveniji in tujini. Ena izmed pomembnejših funkcij registra kvalifikacij SOK služi za podporo priznavanju slovenskih kvalifikacij v tujini in tujih kvalifikacij v Sloveniji.


Register kvalifikacij SOK omogoča lažjo dostopnost informacij o izobraževanju in usposabljanju, ponuja jasen in transparenten prikaz sistema kvalifikacij v državi, podaja relevantne informacije o učnih izidih kvalifikacij in jasno predstavljene vrste kvalifikacij.


Načrtovanje karierne poti je lahko enostavno zanimivo. Pri tem vam prenovljeni portal SOK omogoča:

  • Vpogled v vse posamične kvalifikacije, ki jih je mogoče pridobiti v Sloveniji.
  • Različne načine iskanja kvalifikacij.
  • Pregleden prikaz kvalifikacijske strukture izbranega področja.
  • Primerjavo med kvalifikacijami.
  • Prikaz karierne poti s povezanimi kvalifikacijami izbranega področja v SOK.
  • Lažje načrtovanje nadaljnjih korakov pri razvoju lastne kariere.
  • Pridobivanje informacij o poklicih, vezanih na izbrano kvalifikacijo v SOK.

Prijavi napako v članku
Članek je pripravljen v sodelovanju s podjetjem CPI.
Vas zanima več iz te teme?
izobraževanje


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

REDIT d.o.o.

Vodnikova cesta 232 , 1000 Ljubljana, Tel: 040 768 404
Podjetje Redit d.o.o. je za uporabnike ključnega pomena saj s svojimi storitvami poskrbi za nemoteno delo od doma oziroma za to, da računalnik deluje tako, kot od njega pričakujemo. ... Več

tinaLILIPUT – grafično oblikovanje

Mariborska cesta 82, 2312 Orehova vas, Tel: 031 343 481
Grafično oblikovanje je pomembno orodje, ki izboljša komunikacijo z drugimi. Služi za posredovanje vaših idej na način, ki ni le učinkovit, ampak tudi eleganten. Preprosto povedano, ... Več
Zlati partner

STRIM PLUS d.o.o.

Cesta dveh cesarjev 393, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 52 00
Strim plus d.o.o. sestavlja dinamična ekipa, ki se ukvarja s tremi segmenti poslovanja v prehodu od papirnate sedanjosti v digitalno prihodnost. Foto: Freepik Pametni zasloni Potrebujete ... Več

TRACE BS d.o.o.

Opekarniška cesta 5, 2270 Ormož, Tel: 05 905 23 81
V skupini Trace Solutions, katere del sta Trace BS Poslovne rešitve d. o. o. in Trace IS Informacijske rešitve, se ukvarjajo z razvojem, prodajo in uvajanjem istoimenske programske ... Več