Računalništvo, telefonija
25.02.2020 15:00
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Slovenskim podjetjem omogočeno poslovanje prek Amazon Europe

Slovenskim podjetjem omogočeno poslovanje prek Amazon Europe
Slovenskim podjetjem omogočeno poslovanje prek Amazon Europe

Z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo so lani poleti sporočili, da naj bi po več mesečnih dogovarjanjih »Amazon do konca septembra 2019 tehnično prilagodil svoje poslovanje tako, da bo omogočal uvrstitev Slovenije med podprte države.« Številke, ki pričajo o velikosti in moči Amazona v svetu, so impozantne. Amazon ima kot največji spletni trgovec na svetu, kjer lahko kupimo vse od oblačil, kuharskih pripomočkov, avtomobilskih izdelkov, knjig itd., trenutno okoli 300 milijonov uporabnikov, svoje izdelke pa samo na njihovi ameriški platformi prodaja več kot 1 milijon malih in srednjih podjetij. To so sicer številke za leto 2019, kar pomeni, da so številke zdaj še višje.


Verjetno je že vsak med nami vsaj obiskal Amazon, če ne celo karkoli kupil. Največji delež uporabnikov seveda prihaja iz ZDA, kjer statistike kažejo, da v Ameriki kar 80% vseh uporabnikov kupuje na Amazonu vsaj 1x mesečno, s tem da jih kar 44% pred čisto vsakim nakupom željen izdelek poskuša najprej najti prav na tej platformi. Jeff Bezos, prvi mož in ustanovitelj Amazona, že dolga leta sodi v sam vrh najbogatejših Zemljanov in nič ne kaže na to, da bi se Amazonova rast kmalu ustavila.


Slovenska podjetja lahko od danes (19. 2. 2020) poslujejo tudi prek spletne trgovine Amazon Europe, so sporočili z gospodarskega ministrstva. Začetek poslovanja so napovedovali že za lani, a se je “zaradi vzpostavitve boljše uporabniške izkušnje podjetij rok zamaknil”, so pojasnili. Dejstvo je, da tehnološka podjetja faktor uporabniške izkušnje vse bolj razvijajo, medtem ko je ta faktor že skorajda ključen pri izbiri storitev na strani kupcev.


Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je lani intenzivno sodelovalo s predstavniki Amazona s ciljem, da se slovenskim podjetjem čim prej omogoči poslovanje prek platforme Amazon Europe, so za STA poudarili na ministrstvu. Slovenija tako v svoj portfelj dodaja še eno megakorporacijo, ki je med drugim tudi eden največjih zaposlovalcev na svetu. Kaj pa pomeni poslovanje preko Amazon Europe? Strokovnjaki pravijo, da bo to pokazal čas, predvsem pa sklepamo, da bodo določeni procesi potekali hitreje, brez zamudnih čakanj itd.

V začetku lanskega aprila so napovedali, da bo poslovanje omogočeno kmalu, konec avgusta pa, da je začetek poslovanja napovedan za november. “Amazon je predvideval, da bodo vse potrebne tehnične rešitve implementirane v tretjem kvartalu lanskega leta, vendar je zaradi vzpostavitve boljše uporabniške izkušnje za sodelujoča podjetja prišlo do zamika,” so pojasnili na ministrstvu.


Vsa zainteresirana podjetja pozivajo, naj izkoristijo nov prodajni kanal za lansiranje svojih produktov. Gre za največji spletni prodajni kanal na svetu in izjemno priložnost za slovenska podjetja, so še poudarili.

Slovenska podjetja so bila do sedaj med redkimi v Evropi, ki niso bila uvrščena na seznam dovoljenih prodajalcev prek spletne trgovine Amazon Europe. Sedaj pa se podjetnikom odpira povsem novi trg, brez visokih logističnih stroškov. Veliko slovenskih podjetij je namreč do sedaj v ta namen odpiralo sedež podjetja v tujini, kjer je bilo tovrstno poslovanje omogočeno.


Glavna težava je bila v slovenski zakonodaji, ki je Amazonu ovirala prijavni postopek na področju izvajanja pregleda stranke. Zaradi omenjenega zakona namreč Amazon ni imel dovoljenja za pregled slovenskih podjetij. Posledično jim ni zaupal in je zanje zaprl svojo platformo. Vse to naj bi se spremenilo še pred koncem letošnjega leta.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

COMTRADE d.o.o.

Letališka cesta 29b, 1000 Ljubljana, Tel: 08 160 52 00
Comtrade je podjetje z dolgoletno tradicijo razvoja IT rešitev in storitev razvoja programske opreme. Svojim strankam zagotavljajo visoko usposobljenost za iskanje strokovnih rešitev ... Več

VideoExpert.eu – trgovina s profesionalno video opremo

Gunceljska cesta 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 01 512 22 11
Spletna trgovina VideoExpert.eu Spletna trgovina videoexpert.eu je vodilna slovenska trgovina s profesionalno video, cinema in broadcast opremo. Njihovo vodilo je nuditi najprimernejše ... Več
Zlati partner

STRIM PLUS d.o.o.

Cesta dveh cesarjev 393, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 52 00
Strim plus d.o.o. sestavlja dinamična ekipa, ki se ukvarja s tremi segmenti poslovanja v prehodu od papirnate sedanjosti v digitalno prihodnost. Rešitve tiskanja Tiskanje ... Več

THRIVE informacijske storitve, d.o.o.

Bukovje 17, 2370 Dravograd, Tel: 040 893 763
Ni dvoma, da so računalniki, računalniška omrežja in ostala internet stvari (IoT) tehnologija pomembno vplivala na sodobni svet. Težko si je predstavljati obdobje, ko so bile ... Več