Računalništvo, telefonija
21.07.2010 17:00
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Slovenski policisti in agenti FBI nad mariborske računalniške kriminalce

Nevaren trojanski konj naj bi pripravili nekdanji študente mariborske fakultete za računalništvo.
Nevaren trojanski konj naj bi pripravili nekdanji študente mariborske fakultete za računalništvo.

Ker so računalničarji vse bolj osveščeni glede načinov okužbe s škodljivimi programskimi kodami (predvsem preko elektronske pošte), se morajo nepridipravi že pošteno potruditi, da na njihov računalnik namestijo škodljivo programje. Teh težav zagotovo niso imeli trije slovenski nepridipravi, saj je njihov trojanski konj kot za šalo okužil kar 13 milijonov računalniških sistemov širom sveta. Po poročanju Slovenskih novic naj bi šlo za tri mlajše Mariborčane, ki naj bi škodljivo programsko kodo, v zameno za denar, pripravili za špansko kriminalno spletno družbo Mariposa.

Ker je »slovenski« trojanski konj onkraj luže okužil računalniške sisteme vsaj 700 velikih podjetij in 40 bank ter je spletnim kriminalcem omogočil dostop do podatkov o kreditnih karticah, gesel za spletno bančništvo in drugih informacij zaupne narave, so se v preiskavo slovenskih mož postave vmešali še agenti ameriškega zveznega preiskovalnega urada FBI. Ti bi radi z osumljenci sami opravili razgovore, čeprav slovenska organi pregona vsaj uradno niso še nikogar pridržali.

V sklopu teh aktivnosti so slovenski policisti že opravili več hišnih preiskav in več razgovorov s slovenskimi državljani. Preiskava je v začetni intenzivni fazi in bo obsežna, saj je bilo zaseženih veliko računalnikov in druge računalniške opreme. V kolikor bodo nepravi spoznani za krive vdora v tuje informacijski sisteme, bi lahko na stroške države na hladnem preživeli do pet let.


Prijavi napako v članku