Računalništvo, telefonija
12.07.2018 12:03
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Slovenski internet še vedno pod svetovnim povprečjem

Slovenski internet še vedno pod svetovnim povprečjem
Slovenski internet še vedno pod svetovnim povprečjem

Medtem ko imata Netflix in Google po novem lastne teste internetne hitrosti, je Speedtest podjetja Ookla še vedno eden najbolj natančnih in zanesljivih. Ta sicer uporablja nestandardno metodo za merjenje hitrosti dostopa do interneta, skupno pa storitev uporablja že več kot 500 milijonov uporabnikov. Orodje Global Speed prikazuje povprečno hitrost interneta širom sveta, ta pa temelji na osnovi tistih, ki uporabljajo omenjeno storitev, kar v praksi pomeni, da ni nujno pravi pokazatelj povprečne hitrosti internetnega dostopa.

Nedavne meritve storitve Global Speed podjetja Ookla so pokazale, da povprečna hitrost internetnega dostopa v Sloveniji znaša 46,25 megabitov na sekundo, nalaganje vsebin pa 22,47 megabitov na sekundo. Slovenski uporabniki se odlično odrežejo predvsem pri uporabi tako imenovanega ožičenega omrežja, saj hitrost dostopa do svetovnega spleta znaša 41,29 megabitov na sekundo, nalaganje vsebin pa 14,78 megabitov na sekundo. Na tem področju slovenski uporabniki trenutno zasedajo 41. mesto na lestvici držav z najhitrejšim dostopom do interneta, na področju mobilnih naprav pa zasedamo kar 32. mesto, kar kaže na dobro razvitost mobilnega omrežja.

Natančnejši podatki o meritvah prek storitve Global Speed so na voljo na spletni povezavi http://www.speedtest.net/global-index. Tu bomo pridobili natančnejši vpogled v hitrosti internetnega dostopa pri nas, vključno z dostopom preko žičnega omrežja in preko mobilnega omrežja z mobilnimi napravami.


Prijavi napako v članku