Varnost
17.04.2021 06:29

Deli z drugimi:

Share

Slovenija prvič sodelovala v največji mednarodni vaji s področja kibernetske varnosti

V 30 državah, tudi v Sloveniji, je med 13. in 16. aprilom potekala mednarodna vaja kibernetske obrambe in strateškega odločanja Locked Shields 21. Gre za največjo mednarodno vajo iz področja kibernetske varnosti na svetu.

Združenje za informatiko in telekomunikacije pri GZS je s svojimi člani v partnerstvu z Ministrstvom za obrambo sodelovala na mednarodni vaji Locked Shields, ki je največja in najbolj kompleksna mednarodna vaja s področja kibernetske varnosti na svetu.

V okviru vaje, ki preverja pripravljenost članic NATA za primer kibernetskega napada, je tokrat z ekipo sodelovala tudi Slovenija. Vajo kibernetske obrambe in strateškega odločanja Locked Shields 21 organizira NATO Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence v sodelovanju z Ministrstvom za obrambo Republike Slovenije in ministrstvi drugih držav članic. V vajo pa bodo poleg vlade in državnih organov vključeni tudi gospodarski subjekti.

Slovenija se je letos odločila za poseben sistem sodelovanja in sicer z javno-zasebnim partnerstvom. To idejo smo v gospodarstvu toplo pozdravili, saj tako intenzivnega sodelovanja na področju kibernetske varnosti v Sloveniji na tej ravni še ni bilo. Z gospodarskega stališča tovrstne vaje sodelujočim podjetjem dajo dodano vrednost, saj prinesejo veliko novih izkušenj, potrebnih na tem področju, ob tem pa še znanja in reference, ki jih sicer v gospodarstvu ne srečamo.

Dodaten razlog za sodelovanje je bila vzpostavitev tesnejšega sodelovanja med gospodarstvom in javnim sektorjem, saj takšne vaje in aktivnosti pripomorejo k večji povezanosti in poznavanju eden drugega. Vsi sodelujoči so namreč del iste ekipe in predstavljajo državo Slovenijo. Že v fazi priprav se je pokazal visok nivo pripravljenosti in sodelovanja, tudi zaradi možnosti razvijanja lastnih kompetenc in pridobivanja dodatnih znanj in izkušenj na področju IKT. Zato je to tudi posebna priložnost za vzpostavljanje sodelovanja med podjetji in strokovnjaki na področju kibernetske varnosti, kar je v tako majhni državi kot je Slovenija nujno potrebno.

Vas zanima več iz te teme?
informacijska varnost

Prijavi napako v članku