Računalništvo, telefonija
20.09.2016 10:42
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Slovenija pod napadom izsiljevalske kode! Kako se zaščititi?

V 2014 vas lahko policija legalno okuži s trojancem in vohuni!?
V 2014 vas lahko policija legalno okuži s trojancem in vohuni!?

Na območju Maribora in tudi širše po Sloveniji je policija zabeležila povečano število okužb z nevarno škodljivo programsko kodo, zaradi katere lahko ostanemo brez vseh podatkov. Tu namreč gre za nevarno izsiljevalsko kodo, ki zašifrira vse podatke, in sicer tako na trdem disku računalnika kot na vseh pomnilniških pogonih, ki so priključeni nanj. Do sedaj se je z zlonamerno kodo okužilo že okoli deset malih in velikih podjetji, število posameznikov pa zaenkrat še ni znano, saj ti tovrstne »napade« pogosto sploh ne prijavijo.

Nevarna izsiljevalska škodljiva programska koda se pričakovano širi s pomočjo elektronske pošte, in sicer v obliki okužene priponke oziroma datoteke. Po uspešni okužbi se na žrtvinem računalniku seveda prične proces kodiranja šifriranja vseh datotek, kot so tekstovne datoteke, datoteke slikovnega in video formata, elektronska pošta, baze podatkov in še mnogo več. Takoj po končanem šifriranju vseh ključnih datotek, se žrtvi na namizju prikaže datoteka, preko katere jo nepridipravi v polomljeni angleščini obvesti o tem, da so bile njegove datoteke zašifrirane in da mora za dostop do njih plačati odkupnino.

Ker povrnitve datotek brez plačila odkupnine ni mogoče, vam priporočamo dodatno previdnost pri odpiranju datotek, ki jih prejmete s strani neznanih pošiljateljev. Poleg tega poskrbite za varnostno kopiranje datotek v oblak, saj bodo vaše datoteke tam varne pred delovanjem zlonamernih kod. Pri tem si vsekakor velja prebrati tudi brezplačni priročnik »Izsiljevalski virus: Obramba in ukrepanje v primeru okužbe«, ki je dosegljiv na spletnem naslovu bit.ly/Prirocnik-Virus-RN.


Prijavi napako v članku