Računalništvo, telefonija
06.02.2012 12:34
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Slovenija je internetno razvita država

Internet v povprečju uporablja že 31,7 % celotnega prebivalstva.
Internet v povprečju uporablja že 31,7 % celotnega prebivalstva.

Internet sodeč po podatkih World Statsa v povprečju uporablja 30,2 odstotka celotnega svetovnega prebivalstva. Najmanjši delež spletnih uporabnikov je v Afriki (11,4 %), kjer je infrastruktura še vedno zelo slabo razvita. Afriki sledi Azija, kjer pa je slika v državah v razvoju že nekoliko boljša. Internet na tej celini v povprečju uporablja 23,8 % prebivalstva. Azijsko območje zaradi svojega ogromnega števila prebivalstva (tukaj prednjači predvsem Kitajska), v svetovni fond uporabnikov interneta prispeva kar 44 odstotkov vseh svetovnih uporabnikov. Aziji sledi Bližnji vzhod, kjer splet uporablja približno 31,7 % prebivalstva. Na področju Latinske Amerike in Karibov internet uporablja več kot ena tretjina prebivalstva (36,2 %). Temu sledi stara celina, kjer je stopnja uporabe interneta na približno 58,3 odstotkih, za njo je Avstralija s 60,1 %, medtem ko na prvem mestu še vedno prednjači Severna Amerika, kjer delež uporabnikov interneta dosega kar 78,3 odstotka.

Medtem ko razvite države (tukaj prednjači predvsem Evropa) že razmišljajo o možnostih, da bi prepovedale uporabo brezžičnih povezav Wi-Fi v šolstvu in drugih javnih ustanovah (bolnišnice, zdravstveni domovi, upravne enote in podobno), pa je v azijskih državah slika povsem drugačna. V prepričanju, da mora biti internet dostopen prav vsem, so nedavno tega malezijske oblasti sprejele zakon, ki gostinskim obratom nalaga, da morajo vsem obiskovalcem nuditi brezžičen dostop do interneta. Zakon o obveznem nudenju brezžičnega dostopa do interneta bo sprva veljal le za malezijsko prestolnico Kuala Lumpur, in sicer od meseca aprila naprej. Določbam zakona bodo podvrženi vsi gostinski obrati, katerih površina je večja od 11 kvadratnih metrov. To v praksi pomeni, da bodo morali dostop do interneta zagotoviti vsi lokali, z izjemo majhnih uličnih kioskov. Poznavalci so prepričani, da večjega upora s strani lastnikov gostinskih obratov ne gre pričakovati, saj jim zakon daje možnost, da storitve brezžičnega dostopa do interneta zaračunavajo.

Slovenija je nadpovprečna

Začetek uporabe interneta v Sloveniji je omogočila povezava s protokolom IP, ki je bila vzpostavljena med Inštitutom Jožefa Štefana ter nizozemskim inštitutom za jedrsko fiziko. Takrat je bil tudi postavljen primarni domenski strežnik za domeno .yu. Po osamosvojitvi Slovenije je bila sicer registrirana vrhnja domena .si, pa se je kljub temu uporaba .yu še kar nekaj časa nadaljevala. Šele proti koncu devetdesetih let so register prenesli na Univerzo v Beogradu. Arnes je zaradi preference evropskih raziskovalnih inštitucij po uporabi standardov ISO/OSI še nekaj let uporabljal starejše povezovalne protokole X.400 in X.25. V prvi telefonski anketi leta 1996 se je sicer 6,5 % anketiranih označilo za uporabnike interneta, vendar je bil dejanski delež uporabnikov, predvsem zaradi težav z metodologijo, po vsej verjetnosti precej nižji. Javni zavod ARNES (Akademsko raziskovalno omrežje Slovenije), ki poleg registracije domen nudi dostop do interneta državnim izobraževalnim in raziskovalnim ustanovam, je ravno pred kratkim zabeležil 100.000 registrirano domeno .si. Internet je v Sloveniji relativno dobro razširjen, po podatkih SURS-a iz leta 2011 pa naj bi ga uporabljalo že 70 % vsega prebivalstva. S tem je Slovenija nad evropskim povprečjem, a še vedno zaostaja za internetno najbolj razvitimi državami, med katere štejemo predvsem skandinavske države, Nizozemsko in Dansko, kjer internet uporablja okoli 90 odstotkov prebivalstva. Delež uporabnikov, ki uporabljajo internet za posebne namene (e-bančništvo, e-uprava, časopisi, brskanje po spletu, spletno nakupovanje itd.) je blizu povprečja EU. V prvem četrtletju leta 2011 je imelo dostop do interneta 72 % gospodinjstev, kar je 4 odstotne točke več kot v enakem obdobju leto prej in hkrati za 8 odstotnih točk več kot v enakem obdobju leta 2009. Povečuje se tudi uporaba širokopasovne povezave, ki jo je v omenjenem obdobju uporabljalo že 67 % vseh gospodinjstev (pet odstotnih točk več kot v enakem obdobju leto prej in 11 odstotnih točk več kot leta 2009). Najbolj razširjena vrsta širokopasovne internetne povezave je povezava xDSL. V prvem četrtletju jo je uporabljalo 31 odstotkov gospodinjstev. Kabelski dostop do interneta je uporabljalo 25 odstotkov gospodinjstev, optično omrežje ali drugo fiksno širokopasovno povezavo 15 odstotkov gospodinjstev, fiksno brezžično povezavo pa devet odstotkov gospodinjstev. V Sloveniji še vedno najbolj priljubljen brskalnik ostaja Mozillin Firefox, katerega uporablja kar 41,2 % uporabnikov interneta, sledijo pa mu Internet Explorer (34,9 %), Googlov Chrome (20,1 %), Safari (1,9 %) ter Opera (1,5 %). Pri tem je potrebno opozoriti na rapidno večanje priljubljenosti brskalnika Chrome, katerega uporaba je v zadnjem letu zrasla za kar 10 odstotkov.

In kakšne so napovedi?
RIS je na podlagi preteklih podatkov za Slovenijo, na osnovi trendov v referenčnih državah EU in na podlagi poznavanja razmer oblikoval projekcije oz. možne scenarije naraščanja števila uporabnikov interneta do leta 2015. Izdelani so trije scenariji, optimističen, pesimističen in srednji scenarij. Vnesen je tudi potencialni scenarij v primeru posebej aktivne podpore in promocije za storitve informacijske družbe; gre za potencialni scenarij, za katerega pri RIS-u ocenjujejo, da je lahko možen.


Prijavi napako v članku