Računalništvo, telefonija
12.07.2012 09:15
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Slovenci smo nadvse odporni na spletni kriminal

Slovenski uporabniki svetovnega spleta znamo najbolje poskrbeti za lastno varnost!
Slovenski uporabniki svetovnega spleta znamo najbolje poskrbeti za lastno varnost!

Tujci so večinoma mnenja, da smo Slovenci sila nezaupljivi do vsega, kar ni “naše” krvi. To zagotovo drži na področju računalništva. Slovenci smo namreč sila nezaupljivi pri deskanju po svetovnem spletu, saj le redkokdaj kliknemo na program ali povezavo, ki nam je ponujena bodisi na spletni strani bodisi preko elektronskega sporočila. To je pokazal celo Evrobarometer, ki je meril javno mnenje državljanov EU o varnosti na internetu.

Raziskava, ki je bila opravljena marca letos in v kateri je sodelovalo 26-tisoč državljanov Evropske unije, je pokazala, da imajo uporabniki v Sloveniji najmanj izkušenj z zlorabami na svetovnem spletu. Medtem ko je v Evropski uniji kar 8-odstotkov uporabnikov interneta okusilo spletno zlorabo (največ v Romuniji, in sicer kar 16-odstotkov), je spletnim kriminalcem uspelo pretentali »zgolj« dva odstotka slovenskih »deskarjev«.

Raziskava Evrobarometera je še pokazala, da 53-odstotkov Slovencev internet uporablja večkrat dnevno. Tu gre predvsem za izobražene moške iz večjih mest. Pri nas ima dostop do svetovnega spleta kar 98-odstotkov gospodinjstev. Za dostop do interneta pretežno uporabljamo osebne in prenosne računalnike (97-odstotkov). Mobilne telefone, tablične računalnika in druge mobilne naprave uporablja četrtina anketiranih Slovencev.

Kaj pa počnemo Slovenci na internetu? Največ nas prebira spletne novice (84-odstotkov). Zaupanje v spletno bančništvo in trgovine je pri nas še vedno relativno nizko, saj se tega poslužuje le okoli 42-odstotkov uporabnikov svetovnega spleta. V varnost slednjega najbolj zaupajo Švedi, Danci in Finci, Slovenci smo v zlati sredini. Najbolj nezaupljivi do spleta so Portugalci, Grki in Španci. Celotno raziskavo Evrobarometra o varnosti na svetovnem spletu si lahko preberemo na spletnem naslovu http://goo.gl/GRRzt.


Prijavi napako v članku