Telefoni
13.01.2010 11:42

Deli z drugimi:

Share

Sladek mobilni telefon Nokia

Sladkor kot vir okolju prijazne električne energije!
Sladkor kot vir okolju prijazne električne energije!

Nam nekoliko manj znani kitajski oblikovalec Daizi Zheng je za podjetje Nokia pripravil koncept mobilnega telefona, ki za delovanje potrebuje zgolj sladkor oziroma sladke pijače. V oblikovno vščeni mobilni telefon je oblikovalec namreč vgradil posebno vrsto gorivne celice, ki odpravlja največjo oviro uvedbe ekoloških virov napajanja na področje mobilne telefonije in računalništva.

Medtem ko klasične gorivne celice tvorijo vodik iz sinteze tekočega metanola, ki je vnetljiv in zdravju škodljiv, novi napajalni sistem pridobiva vodik kar iz običajnega sladkorja. Sintezi vodika je kos trinajst vrst encimov, ki pri temperaturi trideset stopinj Celzija razgradijo sladkor v vodik in ogljikov dioksid, brez okolju škodljivih nitratov in sulfatov.

Po zagotovilih kitajskega oblikovalca Daizija Zhenga, naj bi ekološka baterija mobilnim telefonom zagotavljala od tri do štirikrat daljšo avtonomijo delovanja v primerjavi z običajnimi litij-ionskimi baterijami. Trenutno pa nam žal ni dano vedeti, kdaj naj bi bilo tovrstne mobilne telefone moč kupiti v prosti prodaji. Po vsej verjetnosti se to ne bo zgodilo pred letom 2016.

Vas zanima več iz te teme?
Nokia telefoni

Prijavi napako v članku