Računalništvo, telefonija
23.02.2009 17:58

Deli z drugimi:

Share

Skype tudi za Symbian

Čeprav je operacijski sistem Symbian prisoten na mobilnih telefonih že dalj časa, je zanj na voljo občutno manj programske opreme, kot za konkurenčni Microsoft Windows Mobile. Nekoliko na bolje pa se vendarle premika na področju VoIP telefonije.

Podjetje Skype je namreč za mobilnike Nokia pripravilo posebno različico programske opreme, ki omogoča brezplačno telefoniranje preko spleta in cenejše pogovore v stacionarna in mobilna omrežja. Program Skype bo v septembrskih mesecih naprej na voljo za uporabnike poslovnih mobilnih telefonov Nokia N97, nekoliko kasneje pa bo na voljo še za ostale aparate iz družine N.

Z novo programsko opremo bodo storitve Skypa neposredno povezane s stiki v telefonskem imeniku, kar bo uporabnikom omogočilo spremljanje razpoložljivosti njihovih kontaktov v realnem času. Uporabniki bodo stikom lahko pošiljali tekstovna sporočila, v prisotnosti omrežja 3G ali WLAN pa bo mogoče opravljati tudi običajne telefonske pogovore. Poskusna različica tretje mobilne inačice priljubljenega programa Skype bo na voljo za dolvleko v mesecu marcu, do tedaj pa je na voljo za dolvleko končni Skype 2.5.


Symbian mobilniki bodo kmalu omogočali tudi VoIP telefonijo.

Prijavi napako v članku