Računalništvo, telefonija
30.11.2007 09:47
Posodobljeno 14 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Skupina Telekom Slovenije naložbeno razpoložena

Naložbena dejavnost v Skupini Telekom Slovenije ne pojenjuje. V prvih devetih mesecih je skupina za gradnjo, posodobitev in razvoj omrežij in storitev ter druge naložbe doma in v tujini namenila več kot 256 milijonov evrov. Skupina Telekom Slovenije se tako uvršča med največje investitorje v državi. S poslovnim poročilom za devetmesečno obdobje se je včeraj seznanil tudi nadzorni svet družbe.

Med najpomembnejše domače naložbene projekte je treba v prvi vrsti omeniti začetek gradnje optičnih dostopovnih omrežij v tehnologiji FTTH. Gre za največji projekt na področju elektronskih komunikacij v Sloveniji v zadnjih letih. V tem letu je bilo do septembra zgrajenih 16.000 optičnih priključkov, do konca leta naj bi ta številka znašala najmanj 40.000. Hkrati so v Telekomu Slovenije v tem obdobju uvedli tudi drugo generacijo širokopasovne tehnologije VDSL2 in imeli ob koncu tretjega trimesečja v prometu 210.000 širokopasovnih priključkov. V tej številki niso upoštevani širokopasovni priključki, ki jih zagotavljajo alternativnim operaterjem. Omeniti je treba tudi zaključek prve faze nadgradnje jedrnega hrbteničnega omrežja IP/MPLS, ki zagotavlja 10 Gbit/s ethernetne povezave med vsemi osmimi vozlišči v Sloveniji. Na področju mobilnih telekomunikacij so v skupini nadaljevali s širjenjem UMTS, HSDPA in EDGE omrežje, ki pokrivajo že več kot 70 odstotkov ozemlja. Nadaljevali so s širjenjem omrežja NeoWLAN in uresničevanjem projekta Wimax, ki je tik pred komercialno uvedbo. Veliko je novosti tudi na storitvenem delu.

Izstopajo tudi projekti širjenja poslovanja na trgih jugovzhodne Evrope, ki postajajo ključni za nadaljnjo poslovno rast cele skupine. Na Kosovu se je naložbena dejavnost po pridobitvi koncesije za drugega operaterja mobilne telefonije GSM močno povečala tako, da so investicije v prvih devetih mesecih obsegale 87,6 milijonov evrov. Poleg priprav na zagon mobilnega omrežja v prihodnjem mesecu, so vlagali predvsem v širokopasovno omrežje za dostop do interneta in v tem obdobju zagotovili 63.000 širokopasovnih priključkov. Poleg tega je Skupina Telekom Slovenije v devetih mesecih za prevzeme in dokapitalizacije družb doma in v tujini porabila 64,5 milijona evrov, in sicer za nakup 50-odstotnega deleža v Gibtelecomu, za nakup 75-odstotnega deleža v družbi Interseek, ki upravlja s spletnim iskalnikom Najdi.si oziroma Pogodak, ter za dokapitalizacijo Teledata, Blic.neta, On.neta in Ipko Neta. Stekle so tudi priprave za prevzem albanskega AOL SP, ki so bile z nakupom zaokrožene oktobra.

Na poslovanje Skupine Telekom Slovenije v prvih devetih mesecih je vplivalo več dejavnikov. Trendi v panogi elektronskih komunikacij, ki kažejo na dokončni prehod s klasičnih tehnologij na IP platformo, se nadaljujejo in postajajo vedno bolj izraziti. Zaradi tega se zmanjšuje število klasičnih telefonskih priključkov ter promet in prihodki iz tega naslova. Nadaljuje se tudi restriktivna regulativna politika do operaterjev s pomembnim tržnim položajem, ki vpliva na zniževanje nekaterih cen na drobnoprodajnem trgu, zlasti pa na ravni medoperaterskih storitev.

Kljub neugodnim zunanjim dejavnikom so v Skupini Telekom Slovenije v prvih devetih mesecih dosegli rezultate, ki so nad načrtovanimi. Poslovni prihodki so zabeležili 5-odstotno rast in so znašali 587 milijonov evrov. Poslovni izid iz poslovanja (EBIT) je dosegel 108,8 milijona evrov, medtem ko EBITDA za to obdobje znaša 229,4 milijona evrov. Čisti poslovni izid skupine je znašal 75 milijona evrov, kar je za 2 odstotka manj kot v enakem obdobju lani.

Družba Mobitel je v prvih devetih mesecih poslovala zelo uspešno in ustvarila 329,5 milijona evrov prihodkov, kar je za štiri odstotke več kot v enakem obdobju lani. Dobiček iz poslovanja EBIT se je povečal za 21 odstotkov in je znašal 60,9 milijona evrov. EBITDA je znašal 113,3 milijona evrov, kar pomeni 11 odstotno zvišanje. Čisti poslovni izid Mobitela pa se je v primerjavi z enakim obdobjem lani povečal za 15 odstotkov in je dosegel vrednost 56,2 milijona evrov.

Poslovni prihodki matične družbe Telekom Slovenije so narasli za tri odstotke in so znašali dobrih 300 milijonov evrov. Za enak odstotek so se povečali tudi čisti prihodki od prodaje. EBIT je znašal 47 milijonov evrov, EBITDA pa 108,8 milijona evrov. Ustvarjeni čisti poslovni izid je znašal 72,1 milijona evrov.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

KIKštarter KAMNIK

Fužine 10, 1241 Kamnik, Tel: 031 226 763
KIKŠtarter je več kot le coworking prostor, kjer si skupnost deli delovni prostor in opremo. Poleg samega prostora ponujajo različne sklope izobraževanja in delavnice. Program so ... Več
Bronasti partner

E-MISIJA d.o.o.

Ljubljanska cesta 21d, 1241 Kamnik, Tel: 01 830 35 32
V E-MISIJI d.o.o. so v tridesetih letih svojega obstoja dokazali, da sodijo v sam vrh slovenske računalniške scene. Ne samo, da za njimi stoji več kot 20.000 zadovoljnih strank, ... Več
Zlati partner

iPROM d.o.o.

Šlandrova ulica 4b, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 511 07 50
Digitalna odličnost, ki prepriča iPROM je hiša znanja in izkušenj, ki naročnikom poenostavlja kompleksnost trženja v digitalnem okolju. Pripravljajo, organizirajo in izvajajo ... Več
Zlati partner

GAMBIT TRADE d.o.o.

Savska cesta 3a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 437 63 33
Podjetje Gambit trade d.o.o. je specializirano za rešitve vodenja prodaje in prodajnih skupin. Pomagajo vam pri uvajanju Microsoft rešitev … Več