Procesorji
01.05.2021 08:43

Deli z drugimi:

Share

Sistemski pomnilniki DDR5 za prenosne računalnike

Sistemski pomnilniki DDR5 bodo znatno pohitrili delovanje osebnih računalnikov.
Sistemski pomnilniki DDR5 bodo znatno pohitrili delovanje osebnih računalnikov.

Zmogljivost in odzivnost sistemskega pomnilnika je za hitro in zanesljivo delovanje osebnega računalnika ključnega pomena. Zato je zanimanje za sistemske pomnilnike DDR5 tako med proizvajalci sistemskih pomnilnikov kot med običajnimi uporabniki. Medtem ko so sistemski pomnilniki DDR5 za osebne računalnike že v množični proizvodnji in bodo kmalu naprodaj, je sedaj prišel čas še za prenosne računalnike. Zasluge za to pa gredo podjetju Crucial.

Podjetje Crucial je kot prvo pripravilo sistemski pomnilnik DDR5 formata SODIMM. Tu gre za pomnilniški modul kapacitete kar 32 gigabajtov, ki podatke preračunava pri frekvenci 4.800 megahercev. Napetost delovanja znaša 1,1 voltov, kar pomeni, da so novinci pri delovanju nadvse varčni z električno energijo. Zakasnitveni čas tu znaša 40CL.

V prihodnje pa se nam obetajo še zmogljivejši pomnilniški moduli vrste DDR5. Ti se bodo ponašali s frekvenco kar 6.400 megahercev. V bližnji prihodnosti pa se nam obetajo sistemski pomnilniki DDR5, ki bodo podatke premetavali pri frekvenci 10.000 megahercev. Prve osnovne plošče, ki bodo podpirale nove sistemske pomnilnike, bodo opremljene s sistemskimi nabori Intel Z690 in bodo namenjene procesorjem Intel Alder Lake-S.


Prijavi napako v članku