Računalništvo, telefonija
10.02.2012 11:08
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Sirski predsednik Bashar al-Assad in sodelavci se poslužujejo gesla 12345

Sirija si je privoščila precejšen spodrsljaj.
Sirija si je privoščila precejšen spodrsljaj.

Že vrabci na strehah čivkajo o tem, da gesla, kot so password, 12345, qwerty, abc123 in podobna, niso primerna, da jih uporabljamo za takšne in drugačne dostope. Tega bi se še posebej morali zavedati vsi visoki uradniki, ki posedujejo pomembne informacije, saj ima lahko njihovo razkritje hude posledice za državo. Tega pa se ne zavedajo sirski predsednik Bashar al-Assad ter številni njegovi bližnji sodelavci.

Kot poroča izraelski častnik Haaretz, je mednarodna hekerska aktivistična skupina Anonymous vdrla v enega izmed državniških poštnih strežnikov, preko katerega je nato dostopala do 78 elektronskih poštnih računov, ki so jih uporabljali predsednik al-Assad ter njegovi sodelavci. Hekerji so na precejšnje presenečenje ugotovili, da je bilo pri številnih računih geslo 12345.

Častnik Haaretz je v svojem zapisu objavil eno izmed e-poštnih sporočil iz omenjenih račlunov. V njem so bili pripeti dokumenti, s pomočjo katerih se je predsednik al-Assad pripravil na intervju z Barbaro Walters iz televizijske hiše ABC, ki ga je imel decembra 2011. V tem intervjuju je sirski predsednik zatrdil, da vlada ne ubija svojih ljudi.


Prijavi napako v članku