Triki in nasveti
30.01.2013 09:06
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Sinhronizacija datotek preko torrent protokola

Medtem ko večina storitev za sinhronizacijo datotek temelji na konceptu računalništva v oblaku, so se pri podjetju BitTorrent odločili za povsem nov koncept. Njihova nova »storitev« Sync namreč za sinhronizacijo koristi kar omrežje, po katerem se običajno prenašajo datoteke torrent.
Storitev BitTorrent Sync v primerjavi z oblačnimi storitvami zagotavlja občutno hitrejši prenos podatkov!
Storitev BitTorrent Sync v primerjavi z oblačnimi storitvami zagotavlja občutno hitrejši prenos podatkov!

Skorajda vsak uporabnik svetovnega spleta razpolaga z vsaj dvema napravama, zato se orodja za sinhronizacijo podatkov množijo kot gobe po dežju. Medtem ko večina izmed njih temelji na konceptu računalništva v oblaku (DropBox, Mega, Box in drugi), so se pri podjetju BitTorrent odločili za povsem nov koncept. Njihova nova »storitev« Sync namreč za sinhronizacijo koristi kar omrežje, po katerem se običajno prenašajo datoteke torrent.

Programska oprema BitTorrent Sync je dosegljiva na spletnem naslovu http://goo.gl/DupMI. Ker gre šele za zgodnjo poskusno različico programa, je pred pričetkom njenega prenosa potrebno vnesti številne dodatne informacije, kot so na primer ime in priimek, elektronski naslov, število računalnikov in podobno. Na srečo je uporaba novosti veliko preprostejša od prenosa programa, saj po njegovi namestitvi zadošča, da izberemo mapo v skupni rabi in generiramo zasebni ključ, katerega nato enostavno prekopiramo na ostale naprave. Prednost uporabe programske opreme BitTorrent Sync je predvsem v njeni varnosti, saj imamo dostop do naših datotek izključno mi oziroma vse naše naprave, ki so vpete v to verigo.

Ker delovanje programske opreme BitTorrent Sync temelji na osnovi prenosa torrent datotek, dejanska hitrost prenosa podatkov ni odvisna le od povezave v svetovni splet, ampak tudi od števila naprav, na katerih se ti nahajajo, pri čemer se lahko večja hitrost prenosa podatkov doseže z uporabo treh ali več naprav. Novost lahko preizkušamo na vseh napravah, ki imajo nameščene operacijske sisteme Windows, Linux in Mac OS. Ker gre tu za zgodnjo poskusno različico programa, je ta brezplačen in brez omejitve prenosa podatkov.

Uporaba programske opreme BitTorrent Sync je nadvse enostavna in intuitivna. Če pa se vam bo pri uporabi nadvse priročnega programa kje »zataknilo«, vam bodo seveda priskočili na pomoč strokovnjaki Foruma Računalniških novic (http://goo.gl/bBIpG).


Prijavi napako v članku