Računalništvo, telefonija
29.11.2020 08:00

Deli z drugimi:

Share

SINDOH 3DWOX 7X – 3D tiskalnik za izdelke večjih dimenzij

.. Podjetjem 3D tiskanje predstavlja najcenejšo rešitev za izdelavo prototipov, priprav, orodij in manjših serij 3D modelov ..
SINDOH 3DWOX 7X - 3D tiskalnik za izdelke večjih dimenzij
SINDOH 3DWOX 7X - 3D tiskalnik za izdelke večjih dimenzij

3D tiskani prototipi so ključni za razvoj izdelka. Razvojni cikli so bistveno krajši in cenejši, saj hitro izločimo neprimerne izdelke in ponovimo cikel preizkusa. 3D tisk je močno v porastu za industrijske namene, kjer se tiskajo montažne priprave, orodja, vpenjala, modeli za tekstilno in obutveno industrijo in podobno.

Sindoh je južnokorejsko podjetje, ki je na slovenskem trgu prisotno že kar nekaj let, predvsem s prodajo 3D tiskalnikov družine 3DWOX. Sindoh razvija FFF (termo-ekstruzija), SLA (stereolitografija) in SLS (lasersko sintranje) tiskalnike.

Večja kakovost in zanesljivost

Lani poleti je na trg prišel model 7X, ki je namenjen zahtevnejšim kupcem.

Tako kot njegovi predhodniki, tudi 3DWOX 7X uporablja FFF tehnologijo, torej 3D ekstrudiranje termoplastov. Tiskalnik uporablja filamente s premerom 1,75 mm. Nivo tiskanja se nastavlja v razponu od 0,05-0,4mm, kar je tudi največji razpon, ki ga je mogoče doseči s šobami premera 0,4mm.

3DWOX 7X omogoča tiskanje izdelka velikosti 380 x 390 x 450 mm. Trije neodvisni gibalni vijaki uravnavajo nivo in višino tiskalne platforme. Sistem nivelacije s tremi gibalnimi vijaki in senzorji dotika na tiskalni glavi omogoča popolnoma samodejno niveliranje podlage. Na magnetni platformi je dvostranska snemljiva podlaga iz prožne pločevine, prevlečena s plastično maso, ki omogoča dober oprijem izdelkov ter hitro in preprosto odstranjevanje izdelka.

Druga zanimiva značilnost je toplotno izolirana in temperaturno uravnavana komora za tiskanje, ki omogoča natančen nadzor temperature. S tem se poveča kakovost in zanesljivost tiskanja.

3DWOX 7X vključuje dva neodvisna ekstruderja, ki omogočata sočasno uporabo dveh različnih filamentov. Kombiniramo lahko različne barve ali različne kompatibilne vrste materialov. Pogosto se uporablja dodatni extruder za tiskanje topljivih podpornih struktur iz PVA filamentov (topljiv v vodi) ali HIPS filamentov (topen v naravnem topilu D-limonen). Uporaba topljivih podpor olajša tiskanje zapletenih geometrijskih oblik. Pri odstranjevanju topljivega podpornega materiala ne prihaja do poškodb krhkih komponent, saj se podpora enostavno raztopi.

3D WOX 7X ima dva načina dovajanja filamentov v toplo šobo: Prvi je klasični način potiskanja v vodilno cev, drugi pa je direkten vlek v tiskalno glavo s toplo šobo. V prvem primeru gre pravzaprav za zaporedno usklajeno podajanje filamenta do šobe preko obeh pogonov. To je tudi primarni način, ki omogoča hitro in enostavno nalaganje filamentov iz spodnjih dveh zalogovnikov. V te zalogovnike lahko vstavljamo filament v poljubnih kolutih ali v posebnih kasetah z 1,5kg polnitvijo. Prednost kaset je samodejna razpoznava filamenta, merjenje preostanka materiala in prenos ustreznih parametrov v program za pripravo tiskanja.

Mehke in elastične filamente je priporočljivo voditi neposredno v ekstruder. V tem primeru uporabimo nosilec kolutov nad tiskalnikom in vodimo filament le preko neposrednega »Direct« pogona. Mehanizem za neposredno podajanje je vgrajen v tiskalno glavo, neposredno nad vročo šobo.

3DWOX 7X vključuje velik 10,1-palčni barvni zaslon na dotik za nadzor delovanja. Tiskalnik lahko povežemo preko omrežnega UTP priključka, preko WiFi povezave ali prenesemo program preko USB ključka. Kot vsi 3DWOX tiskalniki, ima tudi model 7X na voljo vgrajeno spletno kamero. Pogled v delovni prostor se prenaša tudi v mobilno aplikacijo za nadzor tiskanja preko pametnega telefona. 3D tiskalnik ima tudi funkcijo za zmanjšanje šuma in HEPA filter.

Kaj pa izbira filamenta?

Model 3DWOX 7X omogoča izbiro vseh SINDOH filamentov, poleg tega pa podpira tiskanje s filamenti drugih proizvajalcev: PLA, ABS PLUS, CLEANUP, PETG, HIPS, SEMIFLEX, SEMIFLEX HARD, ULTRA TPU, PVA. ABS ESD, ABS CLASS VI, PC ABS, PA12+FC, PETG+FC, TPU SOFT, TPU HARD, ULTRA TPU, ASA, BASF316L: ACEROINOX 90%, RIZIUM GF, RIZIUM CARBON, PP*.

Kadar tiskamo z abrazivnimi filamenti, kot so filamenti z dodatkom steklenih ali karbonskih vlaken ali filamenti, ki vsebujejo kovinski prah, se namesti posebno tiskalno glavo s šobo iz karbidne trdine (opcija). Zamenjava glave je hitra in enostavna.

Za več informacij se obrnite na pooblaščenega zastopnika v Sloveniji, podjetje Solid World, d. o. o., iz Radomelj.

Več najdete na www.solidworld.si (P.R.)


Prijavi napako v članku