Računalništvo, telefonija
26.02.2008 12:53
Posodobljeno 13 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Siemens Gigaset: “Povezan dom” postaja resničnost

Podjetje Siemens Home and Office Communication Devices (SHC), proizvajalec izdelkov blagovne znamke Gigaset, ki bo letos obeležila 15. obletnico, je svoj letošnji mednarodni dan za novinarje posvetilo povezanemu domu. Predstavili so rezultate mednarodne spletne raziskave trga o uporabi tehnične večpredstavnostne opreme, ponudili svoj pogled na prihodnost funkcionalnosti in oblikovanja brezvrvičnih telefonov ter napovedali novo generacijo prehodov Porta 2.0.

Povezljivost je prihodnost
Povezljivost ni več samo zveneč izraz. Vse več je povpraševanja po možnostih povezovanja naprav v domu med seboj, tako da ima lahko vsak član gospodinjstva dostop do fotografij, glasbe in filmov v skupni rabi, telefonije, brskanja po internetu ter drugih spletnih storitev. Številna gospodinjstva so že na tem, da postanejo povezani domovi: telefoni, mobilni telefoni, televizorji in glasbeni stolpi so povezani z računalniki, ki so namenjeni zabavi in upravljanju medijev, zunanjimi trdimi diski, digitalnimi fotoaparati, napravami set-top box, igralnimi konzolami ali sistemi za domači kino.

Združljivost, preprosta uporaba in oblika so ključnega pomena pri povezanem domu. Najnovejše raziskave so pokazale, da lahko večnamenski prehod v prihodnje nadomesti vedno vklopljen računalnik in tako postane komunikacijski prehod prihodnosti. Pri načrtovanju lastnega povezanega doma je SHC uporabnikom v pomoč ponudil spletno aplikacijo Home Planner, ki jim na podlagi želja in komunikacijskih potreb, ki jih določijo za vsako sobo posebej, predlaga najboljšo kombinacijo naprav Gigaset – telefonov, širokopasovnih in medijskih naprav.

Rezultati spletne ankete, ki je bila januarja 2008 izvedena za podjetje SHC v šestih evropskih državah in v Dubaju, kažejo, da ima samo eno od treh gospodinjstev več povezanih naprav. A kar 60 % anketirancev je bilo prepričanih, da bodo omrežne naprave v domu zmeraj bolj pomembne v prihodnosti.

Napredna mobilnost s tehnologijo Bluetooth
Standard Bluetooth je bil razvit za prenos podatkov med mobilnimi napravami na kratki razdalji, pretežno med mobilnimi telefoni, dlančniki, slušalkami ali prenosnimi računalniki. Ker je Bluetooth mogoče preprosto uporabljati, je postal del večine mobilnih naprav. Tako tudi ni presenečenje, da je v uporabi v domačih omrežjih: telefoni Gigaset SL560/565, SL370/375 ter novi S680/685 in S685IP podpirajo uporabo slušalk Bluetooh ter prenos stikov in elektronskih vizitk med osebnimi računalniki, mobilnimi telefoni in dlančniki.

Internetna telefonija za vse
Internetna telefonija je že nekaj časa uveljavljena v pisarnah, vse pogosteje pa se pojavlja tudi v domovih. Mnogo ponudnikov storitev strankam ponuja rešitve za širokopasovno povezavo in telefonijo. Ne da bi sploh opazili, uporabniki telefonirajo prek interneta, tako pa v primerjavi s stacionarno telefonijo prihranijo veliko stroškov. Cena pa ni edina prednost IP telefonije. Zaradi širokopasovne povezave je izboljšana tudi kakovost glasovnih in spletnih telefonskih storitev, kot so e-poštna obvestila, spletni telefonski imeniki in informativne storitve, kot je vremenska napoved.

Da lahko zagotavljajo te storitve, so brezžični izdelki prilagojeni standardu CAT-iq, ki je naslednik standarda DECT. Ta novi standard omogoča večjo pasovno širino znotraj enakega frekvenčnega obsega. Podjetje SHC je prvo predstavilo telefon v skladu s standardom CAT-iq, S675 IP, tako imenovani “hibridni telefon”, te pa je podjetje SHC kot prvo tržišču predstavilo leta 2005.

Hibridni telefoni združujejo vse prednosti telefona IP, poleg tega pa omogočajo še klice v stacionarnem omrežju. Ker jih je mogoče preprosto uporabljati in namestiti brez uporabe računalnika, so primerni za vsakogar. Na en hibridni telefon Gigaset je lahko povezanih do šest brezžičnih telefonov, v njem je lahko nastavljenih do šest računov ponudnikov storitev VoIP, kar je kot nalašč za družine, podnajemniška stanovanja ali majhne/domače pisarne. Telefoni IP se povežejo v navadno analogno telefonsko vtičnico ali v govorni prehod. Ti prehodi, kot je na primer Gigaset SX763, delujejo kot telefonski usmerjevalniki, ponujajo pa tudi več priročnih načinov uporabe: uporabniki lahko dajo klic na čakanje ali ga prevežejo na mobilni telefon, telefon pa lahko uporabljajo največ tri osebe hkrati.

Gigaset Home Control nadgradi domače omrežje
Da bi bilo telefon mogoče uporabiti kot priročen daljinski upravljalnik za domače naprave, je podjetje SHC razvilo tehnologijo Gigaset Home Control. Brezžična navigacija temelji na standardu DECT. Priklop katere koli naprave, ki je združljiva z GHC, je tako preprost, kot povezovanje telefona z bazno postajo. Uporaba telefona kot daljinskega upravljalnika je zelo priročna: bazna postaja Gigaset posreduje klice in tako omogoča funkcije oddaljenega upravljanja tudi zunaj doma, na primer prek mobilnega telefona. Dober primer take uporabe je domofon Gigaset HC450; ko nekdo pozvoni pri vratih, se lahko uporabnik s pogovarja s to osebo, prav tako lahko na daljavo odpre vhodna vrata, tako da preprosto pritisne telefonsko tipko.

SHC z večnamenskimi prehodi odpira vstop v digitalni svet
SHC že več let razvija koncept povezanega doma. Že leta 2002 je SHC na trgu predstavil izdelek za brezžično povezovanje računalnikov. Naslednji korak je razširil nabor izdelkov Gigaset z usmerjevalniki WLAN in izdelki za delo z večpredstavnimi vsebinami doma. V bližnji prihodnosti bodo ADSL modeme in usmerjevalnike zamenjali večnamenski prehodi, ki bodo ponujali dostop do interneta, telefonijo in večpredstavne storitve. Tako bodo računalniki, naprave set-top box, ročni računalniki, mobilni telefoni, predvajalniki MP3, fotoaparati, tiskalniki in seveda tudi stacionarna telefonija, integrirani v vsako domače omrežje. Današnji prehodi za t.i. storitve ‘triple-play’ kot so Gigaset SX763 že ponujajo možnost povezave v internet, stacionarno in IP telefonijo, kakor tudi večpredstavne podatke in storitve. Kmalu bo dodanih več funkcionalnosti, na primer standardiziran dostop do večpredstavnih vsebin iz različnih naprav preko odjemalca za UPnP.

Tudi nabor storitev, ki so na voljo, se bo nenehno povečeval. Poleg omrežij WLAN je sodobno povezljivost znotraj doma mogoče doseči z adapterji na električno omrežje ali kable iz polimernih optičnih vlaken (POF). Zato bodo prehodi SCH vključevali še mnoge večfunkcijske načine povezovanja, da bodo dosegli zahteve in pričakovanja uporabnikov v prihodnosti – prihodnje leto bodo tako na trg prišli prehodi Gigaset nove generacije, poimenovane Porta 2.0.


Prijavi napako v članku