Operacijski sistemi
03.07.2016 12:36
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Si želite novega Androida? Varnostni strokovnjak opozarja, da sta za uporabo primerna zgolj Nexus in Samsung

Uporabniki mobilnih naprav Android bodo kmalu imeli možnost samodejnega zagona aplikacij glede na lokacijo.
Uporabniki mobilnih naprav Android bodo kmalu imeli možnost samodejnega zagona aplikacij glede na lokacijo.

Omenjena novica predstavlja velik udarec za veliko večino podjetij, ki proizvajajo in prodajajo pametne naprave na operacijskem sistemu Android. Iz varnostnega vidika so namreč za uporabo primerni zgolj aktualni modeli proizvajalca Samsung in pametni telefoni Nexus. Vsi ostali proizvajalci iz vidika zaščite uporabnikov niso primerni. To je poročilo vrhunskega varnostnega strokovnjaka Gala Beniaminija, katerega podjetje Qualcomm izpostavlja kot enega izmed najboljših varnostnih strokovnjakov na svetu.

Na letošnji konferenci Google I/O 2016 so razvijalci aplikacij na platformi Android kot največji problem izpostavili ravno varnost. Varnostne posodobitve se namreč zelo počasi izvajajo. Poplava različnih proizvajalcev in verzij Androidov na telefonih onemogoča hitro in pravočasno posodabljanje operacijskega sistema kar prinaša povečano tveganje za uporabnike pametnih naprav na platformi Android. Gal Beniamini je tako testiral najbolj priljubljene android naprave v začetku leta in potem še enkrat slabe pol leta pozneje in samo zadnji modeli podjetij Samsung in Nexus so v tem času izvedli pomembne posodobitve na odkrite napake v začetku leta. Uporabniki vseh ostalih pametnih naprav Android pa še vedno nimate ustrezne zaščite.

Da uporaba Androida prinaša povečano tveganje pri uporabi je dobro poznano. Velika večina vseh poizkosov hekerjev in distribucije škodljive programske opreme se izvaja ravno na platformi Android. Večina kupcev se tega zaveda in to sprejme v zakup. Nekaj povsem drugega pa je, če se javnosti odkrite napake ne popravijo v določenem času. S tem so vrata nepridipravom na stežaj odprta.

Pri Googlu se težave zavedajo in razmišljajo o številnih ukrepih kako bi proizvajalce pametnih telefonov Android prisilili k posodobitvam. Google prav tako ubira podobno taktiko kot Apple in po vsej verjetnosti razvija lasten pametni telefon. S tem bi lahko podjetje imelo popolni nadzor nad Androidom in to pomeni tudi posodabljanjem operacijskega sistema.

Vas zanima več iz te teme?
Android operacijski sistem

Prijavi napako v članku