Telefoni
14.08.2013 12:11

Deli z drugimi:

Share

Severna Koreja s prvim lastnim pametnim mobilnim telefonom

Severna Koreja se lahko pohvali s prvim lastnim pametnim mobilnim telefonom AS1201 Arirang, ki temelji na osnovi mobilnega operacijskega sistema Android. Novost ne razpolaga z brezžično povezavo Wi-Fi, saj je večini prebivalstva dostop do svetovnega spleta prepovedan.
Severnokorejci bodo kmalu prejeli prvi lasten pametni mobilni telefon!
Severnokorejci bodo kmalu prejeli prvi lasten pametni mobilni telefon!

Severnokorejsko podjetje Chosun Computer Company je v začetku julija predstavilo lasten tablični računalnik z oznako »Samjiyon« (http://goo.gl/I7qAEP). Severna Koreja se sedaj lahko pohvali še s prvim lastnim pametnim mobilnim telefonom, ki tako kot tablica temelji na osnovi mobilnega operacijskega sistema Android. Mobilnik je opremljen s prodajno oznako AS1201 Arirang, na severnokorejskem trgu pa bo naprodaj predvidoma konec avgusta.

Strojna oprema prvega severnokorejskega pametnega mobilnega telefona žal ni bila razkrita. Trenutno je znano le, da naj bi zaslon ponujal izris slik z velikim številom slikovnih točk. Novost pričakovano ne razpolaga z brezžično povezavo Wi-Fi in jo je zaradi tega nemogoče »priključiti« na svetovni splet. Programsko opremo lahko uporabniki nameščajo le z uporabo paketov APK, na srečo pa je na njem že nameščena bogata paleta programske opreme in računalniških iger.

Pametni mobilni telefon AS1201 Arirang bo pričakovano moč kupiti le v Severni Koreji. Čeprav njegova maloprodajna cena ni bila razkrita, si ga bo lahko seveda privoščil le redkokdo.


Prijavi napako v članku