Računalništvo, telefonija
31.07.2020 10:30

Deli z drugimi:

Share

Sedaj lahko ponovno uporabljate macOS 8!

Operacijski sistem macOS 8 lahko sedaj preizkusimo tudi mi!
Operacijski sistem macOS 8 lahko sedaj preizkusimo tudi mi!

Operacijski sistem macOS (prej Mac OS X) je prednameščen zgolj na osebnih računalnikih podjetja Apple. Možno pa ga je sicer kupiti tudi posebej, a ga lahko zaradi licenčnih pogojev uporabljamo samo na prej omenjenih računalnikih. To pa očitno ne drži za že dolgo odpisani Applov operacijski sistem macOS 8. Računalniški zanesenjak Felix Rieseberg je namreč najavil, da lahko novost poganjamo tako na klasičnih osebnih računalnikih z nameščenim operacijskim sistemom Windows kot na sodobnih računalnikih podjetja Apple.

Poleg operacijskega sistema macOS 8 bomo tu našli tudi nekaj programske opreme in celo računalniški igre, kot so Duke Nukem 3D, Civilization II, Dungeons & Dragons, Oregon Trail, Alley 19 Bowling in Damage Incorporated. Programska oprema »macintosh.js« je dejansko bila izdelana s pomočjo oziroma na osnovi programskega jezika JavaScript, ob tem pa uporablja navidezni računalnik, ki simulira delovanja računalniškega sistema Macintosh Quadra 900. Tu gre za navidezni procesor podjetja Motorola, ki ga je podjetje Apple uporabljalo pred prehodom na precej zmogljivejše procesorje PowerPC podjetje IBM.

Navidezni operacijski sistem macOS 8 za osebne računalnike Windows in sodobnejše operacijske sisteme macOS je na voljo za prenos na spletnem portalu GitHub, in sicer na naslovu https://github.com/felixrieseberg/macintosh.js. Pri tem velja še omeniti, da je »namestitvena« datoteka ne bo zavzela veliko prostora, saj je velikosti zgolj 250 megabajtov.


Prijavi napako v članku