Programska oprema
03.12.2015 10:48
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Se Yahoo dokončno poslavlja?

Podjetje Yahoo je na področju spletnih iskalnikov od leta 2009 pridobilo kar zavidljive tri odstotne točke uporabnikov!
Podjetje Yahoo je na področju spletnih iskalnikov od leta 2009 pridobilo kar zavidljive tri odstotne točke uporabnikov!

Težko je spremljati ko nekdanji pionirji spleta ne najdejo načina kako ustvariti dobičkonosen posel in se razvijati naprej. Takšna zgodba se namreč v tem trenutku odvija okoli podjetja Yahoo, ki je pred 21 leti predstavilo prvi boljši iskalnik za spletne strani in s tem postavilo temelje poznejše revolucije.

Ta teden so namreč v javnost pricurljale novice, da se odgovorni pri Yahoo odločajo o tem ali naj bi prodali celotni del podjetja, ki se ukvarja s spletnimi storitvami in mobilnimi aplikacijami. Več dogodkov je pripeljalo do tega, da se neuradno pri Yahoo ozirajo po kupcu. Zadnji med temi je bila odločitev ameriške davčne službe IRS, da bo Yahoo v primeru prodaje svojega deleža v podjetju Alibaba moral plačati davke v ZDA. Takšna odločitev lastnikom delničarjev ni po godu in se zato zdaj raje ozirajo po prodaji slabega dela podjetja. Yahoo ima v tem trenutku več kot 30 milijard USD vredni delež v podjetju Alibaba in to je po mnenju finančnih investitorjev tudi edini del podjetja, ki ima določeno vrednost. Ostali del podjetja Yahoo, med katerega spadajo spletne strani, e-poštna storitev in mobilne aplikacije, naj nebi bil vreden nič.

Tragičen razplet za podjetje, ki je še leta 2008 nasprotovalo prevzemni ponudbi podjetja Microsoft. Takratni microsoftov CEO, Steve Ballmer, je bil za Yahoo pripravljen plačati 48 milijard USD kar je 18 milijard več, kot je ocenjena vrednost podjetja Yahoo danes.

Letošnje leto za Yahoo ni bilo ugodno. Kljub seriji prevzemov manjših podjetij s katerimi je želela Marrisa Mayer, trenutni CEO podjetja Yahoo, osvežiti ekipo razvijalcev in s tem poskrbeti za ustrezen talent v podjetju, so rezultati izostali. Delnica podjetja je v primerjavi z začetkom leto izgubila približno 35 odstotkov vrednosti. Posledica slabega poslovanja pa je tudi visok preobrat ključnih zaposlenih na vodstvenih pozicijah. Yahoo se letos spopada z odhodi številnih zvenečih imen v Silicijevi dolini. Za finančne analitike in ostale deležnike je to samo še znak več, da se konec podjetja nemudoma bliža.

V tem trenutku ostaja vprašanje kdo bi bil potencialni kupec podjetja. Pred leti se je špekuliralo o podjetu AOL vendar pa je to po tem, ko je AOL v začetku leta prevzel Verizon, splavalo po vodi.


Prijavi napako v članku