Telefoni
30.05.2011 14:39
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Se speči velikan Nokia prebuja?

Se speči velikan Nokia prebuja?
Se speči velikan Nokia prebuja?

Čeprav o »pečanju« Nokie in ameriškega giganta Microsoft na področju mobilne telefonije (natančneje o opustitvi lastnega in prevzemu Windows Phone OS-a) čivkajo že ptički, so predstavniki Nokie danes v Ljubljani napovedali nekaj novosti na področju Symbian platforme.

Optimistično so napovedali, da so se sicer o možnosti partnerstva pogovarjali tudi z g. Googlom, a se jim zdi Microsoft, baje zaradi „oblačnega pristopa“ (za katerega bi sicer skoraj zagotovo lahko trdili, da ga je izumil prav Google), bolj primerna izbira. Microsoft naj bi si od takšnega dogovora prav tako veliko obetal, predvsem na račun njihove „ogromne“ mreže uporabnikov ter lastnega navigacijskega sistema Ovi Maps.

Kot že dalj časa opozarjamo – zmagovalec na področju mobilne telefonije bo aplikacija in ne naprava, kar ima v končni fazi “precej veliko smisla”; nismo pa povsem prepričani, da bo ta aplikacija prišla izpod Microsoftovih prstov, skoraj zagotovo pa bo slonela na Linuxu (kot denimo vedno bolj in upravičeno priljubljen Android).

Kakšni so torej dokončni plani nekdaj veličastne Nokie? Vsaj do leta 2016 bodo za cenejše naprave še vedno nudili podporo in razvoj za Symbian OS (menda bolj za nizkocenovne naprave), sicer pa bodo delovali v tri smeri: Symbian, Windows Phone in MeeGo, ki so ga lani predstavili skupaj s podjetjem Intel (spomnimo, tudi MeeGo temelji na Linuxu). Ne samo, da bodo Symbian še naprej podpirali, to poletje bodo izdali njegovo novo različico po imenu Anna, v jeseni pa morda že naslednjo. Ohraniti želijo torej vodilni položaj v segmentu klasičnih mobilnih telefonov in ponovno doseči vodilni položaj v segmentu pametnih telefonov (kar bodo dosegli le steška).

Za operacijski sistem Symbian Anna obljubljajo, da bo hitrejši in bolj preprost. Nokia X7, Nokia E6 in prestižna Nokia Oro so prvi pametni telefoni Nokia z operacijskim sistemom Symbian Anna. Posodobitev operacijskega sistema bo v naslednjih nekaj mesecih na razpolago tudi za vse nove naprave Nokia N8, Nokia E7, Nokia C7 in Nokia C6-01. Že obstoječi uporabniki navedenih modelov bodo posodobitev Symbian Anna lahko prenesli neposredno na svoje pametne telefone. Prvi pametni telefoni z operacijskim sistemom Symbian Anna bodo v Sloveniji dostopni na začetku poletja.

Še dve sarkastični:

Anna naj bi zmanjšala število vmesnih korakov, ki so potrebni pri uporabi mobilnega telefona in pazite podrobnost: »Ponuja QWERTY tipkovnico tudi pri uporabi telefona v portretnem načinu.« – to pa je novost!

»Poleg tega najnovejša različica operacijskega sistema Symbian pri vnašanju besedila ponuja tako imenovani deljeni pogled (Split View), ki uporabniku omogoča vpogled v aplikacijo, tudi ko je na zaslonu tipkovnica.« – le kje sem to že videl?!

»Cilji Nokie temeljijo na dveh stebrih – klasičnih mobilnih telefonih in pametnih telefonih. Na svetu je še vedno 3,2 milijarde ljudi, ki nimajo mobilnega telefona. Pri Nokii se osredotočamo na neprestano širjenje vodilnega tržnega položaja v segmentu klasičnih mobilnih telefonov na globalni in lokalni ravni. Sočasno pa z nadaljnjim razvijanjem operacijskega sistema Symbian in s sodelovanjem z Microsoftom krepimo svoj položaj v segmentu pametnih telefonov,« je globalno strategijo Nokie za naslednje leto na današnji novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil Greig Williams, generalni direktor, Nokia Alps South East Europe.

Se bo speči velikan z roko v Microsoftovi denarnici ponovno prebudil? Kaj menite uporabniki?

Vas zanima več iz te teme?
Nokia telefoni

Prijavi napako v članku