Obvestila podjetij
15.05.2021 08:44
Posodobljeno 4 tedni nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Električni avtomobili z izmenljivimi baterijami

Električni avtomobili z izmenljivimi baterijami bi lahko postali del našega vsakdana.
Električni avtomobili z izmenljivimi baterijami bi lahko postali del našega vsakdana.

Prihodnost je električna, kar še posebej drži za avtomobilsko industrijo. Kljub temu električni avtomobili še niso uspeli prepričati vseh uporabnikov. Ovirata jih dva poglavitna dejavnika: maloprodajna cena in doseg z enim polnjenjem akumulatorja. Predvsem slednji je uporabnikom zelo pomemben, ko se odločajo za nakup električnega avtomobila, vključno s hitrostjo polnjenja baterije.

Na področju hitrega polnjenja električnih avtomobilov trenutno vodi podjetje Hyundai-Kia, ki je za hitro polnjenje električnih avtomobilov pripravilo poseben sistem s polnilno napetostjo 800 voltov. Ta omogoča polnjenje z močjo do 350 kilovatov, kar seveda pripomore h krajšemu času polnjenja izpraznjene baterije. Zato ne preseneča, da lahko povsem izpraznjen akumulator električnega avtomobila napolnimo do 80 odstotkov v zgolj 18 minutah. Pet minut polnjenja zadošča za več kot 100 kilometrov avtonomije, kar bo dovolj za vožnjo po mestnih središčih.

Težava pa nastane, če moramo z električnim avtomobilom na dolgo pot. Zaradi tega so pri podjetju Renault obudili zamisel, da bi uvedli sistem izmenljivih baterij. To v praksi pomeni, da bi napredni sistem v zgolj nekaj minutah iz avtomobila samodejno odstranil obstoječo baterijo in jo nadomestil s povsem napolnjeno.

Električnemu vozilu bi torej avtonomijo zagotovili v enakem času, kot ga danes potrebujemo za polnjenje vozil na fosilna goriva. Kdaj in če sploh bo novi sistem zaživel, zaenkrat še ni znano. Pri podjetju Renault pa so prepričani, da bi električni avtomobili z omenjenim sistemom pridobili na priljubljenosti in tako postali povsem primerljivi s klasičnimi vozili.


Prijavi napako v članku