Računalništvo, telefonija
08.07.2010 09:32

Deli z drugimi:

Share

Se nam obeta univerzalni napajalnik za prenosnike?

Univerzalni napajalnik naj bi precej olajšal uporabniško izkušnjo s prenosnimi računalniki!
Univerzalni napajalnik naj bi precej olajšal uporabniško izkušnjo s prenosnimi računalniki!

Prenosni računalniki postajajo vedno bolj priljubljeni med računalničarji. Kljub temu se že vseskozi pojavlja težava – napajalniki. Ker vsakemu prenosniku pogosto ustreza svoj napajalnik, se namreč lahko kaj hitro zgodi, da bomo predvsem pri starejših modelih prenosnikov le stežka našli novega oziroma bo njegova cena bistveno višja od pričakovanj.

Kmalu teh težav naj ne bi bilo več, saj so se vodilna podjetja na področju izdelave prenosnikov in napajalnikov (Asus, Quanta, Compal, Wistron, Pegatron in Inventec) pričela dogovarjati o pripravi enega samega univerzalnega napajalnika za vse nove prenosnike. Priprava univerzalnega napajalnika bi koristila tako uporabnikom prenosnikov kot okolju, saj naj bi podjetja letno proizvedla več kot sto tisoč ton manj podvojenih napajalnikov in s tem precej zmanjšala izpuste toplogrednih plinov.

Čeprav so se vodilna podjetja na področju izdelave prenosnikov in napajalnikov šele pričela dogovarjati, je to zagotovo pravi korak v smeri priprave enega samega univerzalnega napajalnika za vse nove prenosnike. Če bodo dogovarjanja obrodila želene sadove, bi lahko zamisel o univerzalnem napajalniku zaživela najkasneje do leta 2012 oziroma 2013. No, pustimo se presenetiti.


Prijavi napako v članku