Računalništvo, telefonija
19.02.2021 18:24
Posodobljeno 1 mesec nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Satelitski internet Starlink kmalu na voljo tudi pri nas!

Satelitski internet SpaceX Starlink postaja vse bolj dostopen!
Satelitski internet SpaceX Starlink postaja vse bolj dostopen!

Nedavno smo poročali, da je satelitski internet Starlink podjetja SpaceX na voljo za uporabnike v Združenih državah Amerike in Združenem kraljestvu ter v nekaterih evropskih državah, in sicer Italiji, Nemčiji, Grčiji in Franciji. Kot vse kaže podjejte SpaceX želi svojo storitev ponuditi tudi uporabnikom drugih evropskih držav po svetu, vključno s Slovenijo. Zato ne preseneča, da lahko satelitski internet SpaceX Starlink prednaročimo že danes, in sicer s klikom na spletno povezavo https://www.starlink.com/. Tu moramo le vnesti naš elektronski naslov in lokacijo, kjer se nahajamo ter druge osebne podatke, ki so nujni za dostavo storitve na naš domači naslov.

Za prednaročilo satelitskega interneta Starlink bo treba podjetju SpaceX odšteti preračunanih 82 evrov, ki nam dobo vrnjeni, v koliko storitve v prihodnje ne bomo potrebovali. Za nakup strojne opreme pa bo treba kasneje odšteti kar 499 evrov, stroški pošiljanja pa znašajo še dodatnih 60 evrov. K temu pa je treba primakniti še 99 evrov mesečne naročnine. Te cene naj bi se v prihodnje precej znižale, predpogoj za to pa je pričetek množične uporabe storitve s strani končnih uporabnikov. Satelitski internet bo v določenih slovenskih krajih na voljo že v naslednjih nekaj mesecih, splošna razpoložljivost po celotni Sloveniji pa naj bi bila zagotovljena tekom naslednjega leta.

Satelitski internet SpaceX Starlink se sicer v praksi obnese odlično. Hitrosti prenosa podatkov se namreč gibljejo od približno 35 megabajti na sekundo do nekaj več kot 100 megabajti na sekundo, hitrosti nalaganja pa znašajo od 5 megabajti na sekundo do 20 megabajti na sekundo. Zakasnitveni čas pa se trenutno giblje med 25 milisekundami in 35 milisekundami, v prihodnosti pa naj bi se ta zmanjšal po 20 milisekund. Do leta 2024 namerava podjetje SpaceX za zagotavljanje interneta uporabiti 4.4.25 satelitov, kar pomeni, da bo ta zagotovo postal še hitrejši in zanesljivejši.


Prijavi napako v članku