Programska oprema
03.07.2006 13:25
Posodobljeno 15 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

SAP med vodilnimi

Podjetje SAP je objavilo novico, da je po podatkih neodvisne raziskovalne hiše Gartner glede na tržni delež vodilno na svetovnem trgu poslovne programske opreme. Gartner Dataquest, oddelek vodilne svetovne neodvisne raziskovalne in analitične hiše za področje informacijske tehnologije Gartner, je 7., 8. in 12. junija 2006 predstavil poročila o stanju na svetovnem trgu ERP rešitev, rešitev za upravljanje odnosov s strankami (CRM) in rešitev za upravljanje oskrbovalne verige (SCM). Na osnovi najnovejše metode raziskovanja in merjenja se je podjetje SAP uvrstilo na prvo mesto v vseh treh kategorijah (ERP, CRM, SCM). Po najnovejših rezultatih ima SAP tako sedaj v segmentu ERP rešitev največji svetovni tržni delež.

“Za SAP so rezultati raziskave in uvrstitev na prvo mesto v kategoriji ERP rešitev izredno priznanje,” je povedal Léo Apotheker, predsednik “Customer Solutions and Operations” in član uprave SAP AG. “Verjamemo, da je to dokaz SAP-jevega uspešnega udejanjanja tržne strategije in hkrati priznanje našemu delu, ki želi zadostiti resničnim potrebam in željam naših strank že danes in tudi v prihodnje.”

Raziskovalna hiša Garnter je prvič uporabila metodo izračuna tržnih deležev na svetovnem trgu poslovne programske opreme na podlagi prihodkov podjetij iz tega naslova, da bi vključila v rezultate tudi razlike, ki se pojavljajo v panogi zaradi odprto-kodnega programja (OOS), poslovnih modelov na zahtevo in novih regulativ.

CRM (upravljanje odnosov s strankami) – SAP-jeva strategija CRM integracije povečuje vlogo vodilnega v panogi
Sodeč po izsledkih raziskave podjetja Gartner dosega trg CRM rešitev izredno spodbudno rast, saj naj bi skupni prihodki podjetij narasli kar za 13,7 odstotkov. SAP je utrdil svoj vodilni položaj v tem segmentu kot lastnik največjega svetovnega tržnega deleža na trgu CRM rešitev ob povprečni letni rasti prihodkov 19,6 odstotkov (iz naslova programske opreme).

SAP-jeva strategija integracije CRM rešitev obsega razvoj trdnega standardnega jedra CRM funkcionalnosti z globoko, panožno prilagojeno procesno integracijo (npr.: orodje za upravljanje pospeševanja prodaje (trade promotion management) za podjetja, ki proizvajajo izdelke za hitro potrošnjo, in orodje za upravljanje z intelektualno lastnino (intellectual property management) za medijska podjetja). V začetku letošnjega leta je SAP še bolj poudaril pomen strategije integracije CRM-ja s predstavitvijo rešitev CRM na zahtevo, ki uporabnikom omogočajo, da se popolnoma posvetijo svojim strankam.

ERP (celovite programske rešitve) – SAP je številka ena na trgu rešitev za upravljanje s sredstvi podjetja
SAP se je na najnovejši Gartnerjevi lestvici uvrstil na prvo mesto v vseh štirih ERP segmentih, vključujoč upravljanje s financami podjetja, upravljanje s človeškim kapitalom, upravljanje s sredstvi podjetja in upravljanje proizvodnih operacij. SAP je dosegel največji preboj pri rešitvah za upravljanje sredstev podjetja. 21,4 odstotna letna rast je SAP “izstrelila” na prvo mesto glede na velikost tržnega deleža na svetovnem trgu takšnih rešitev. SAP je doživel izredno velik in pozitiven odziv svojih strank tudi glede prehoda na najnovejšo različico SAP-jeve celovite ERP programske rešitve mySAP ERP 2005.

SCM (upravljanje oskrbovalne verige) – uspešna uveljavitev storitveno naravnane arhitekture (SOA)
SAP utrjuje svoj položaj kot lastnik največjega svetovnega tržnega deleža tudi na področju rešitev za upravljanje oskrbovalne verige (SCM) s 25 odstotno letno rastjo, medtem ko so se skupni prihodki (prihodki vseh podjetij) v tej panogi, iz naslovna programske opreme in aplikacij za upravljanje oskrbovalne verige, povečali zgolj za 2,5 odstotka.

SAP je za spopad s konkurenco in uspešen nastop na trgu vložil veliko sredstev na področju izboljšanja funkcionalnosti, lažje implementacije in znižanja stroškov lastništva. Trg SCM rešitev je v letu 2005 zaznamoval prehod na storitveno naravnano arhitekturo (SOA), ki tudi za SAP predstavlja temelj za uresničitev vizije in razvoja poslovnih aplikacij. SAP s strategijo enterprise SOA uresničuje vizijo SCM rešitev kot poslovnih aplikacij za ustvarjanje prilagodljivih oskrbovalnih verig in poslovnih mrež.

Gartner: nova metodologija omogoča tudi spremljanje sprememb v industriji programske opreme
Gartner je predstavil spremljanje skupnih prihodkov iz naslova programske opreme kot osnovo nadaljnjemu merjenju in poročanju o stanju na svetovnem trgu poslovnih programskih rešitev. Ta raziskovalna hiša je definirala skupne prihodke iz naslova programske opreme (total software revenue) kot prihodke, ki jih ustvarjajo prodaja licenc, tehnična podpora, vzdrževanje, posodobitve rešitev in gostovanje. V preteklosti je raziskovalno-analitična hiša Gartner kot referenčni model za svoja poročila uporabljala zgolj prihodke od prodaje novih licenc.


Prijavi napako v članku