Telefoni
16.05.2018 14:00

Deli z drugimi:

Share

Samsungov novi procesor pripravljen, da pretrese industrijo

Samsungov novi procesor pripravljen, da pretrese industrijo
Samsungov novi procesor pripravljen, da pretrese industrijo

Samsung je po pisanju portala Tech Radar pripravljen, da pretrese celotno industrijo mobilne telefonije s prodajo lastnega procesorja Exynos ostalim proizvajalcem pametnih telefonov, med drugim velikemu konkurentu, kitajskemu velikanu ZTE. Po pisanju Reutersa bi naj bi novi procesor dovolj dober in hiter, da se enakovredno zoperstavi rivalom kot so Qualcomm in MediaTek. Qualcommov Snapdragon 845, katerega lahko v tem trenutku najdemo v vseh najnovejših Android pametnih telefonih, je do tega trenutka veljal kot tisti najboljši, vendar napovedi kažejo, da bi lahko Samsung zapretil prvemu mestu Qualcomma.

Qualcomm, bližnji partner Samsunga, je v zadnjih letih zares postal dominantna sila. Celo Samsung Galaxy S9 in S9 Plus vsebujeta Snapdragon 845 v ZDA in na Kitajskem. To omogoča Qualcommov CDMA modem, medtem ko druge regije po svetu imajo vgrajen Samsungov Exynos 9810. Kaj nam bo prinesla ta “vojna velikanov” bo pokazal čas, dejstvo pa je, da Samsung zelo resno napoveduje hud boj dosedanjim glavnim akterjem na področju procesorjev pametnih mobilnih telefonov.

Naslednje leto bo kot kaže prelomno, kajti Samsung se že pogovarja z proizvajalci pametnih telefonov glede širitve svojega segmenta procesorjev. Vse do zdaj je bil njihov procesor Exynos ekskluziven za Samsungove tablice in telefone.

Hitrejši, vendar ne vedno boljši

Samsungovi procesorji Exynos so vedno bili zelo podobni tistim, ki jih dela Qualcomm. Glavni cilj Samsunga je ohraniti konsistentnost svojih naprav po celem svetu, v sklopu vseh lastnosti. To preprosto pomeni, da si Samsung nikakor ne sme privoščiti, da bi v eni regiji bili njihovi telefoni označeni za “boljše” kot v drugih regijah.

V testih portala Tech Radar se je Samsung izkazal s svojimi procesorji. Ponekod so zares hitrejši od Snapdragona 845, vendar v testih, kjer so primerjali povsem običajne lastnosti in odzivnost, teh razlik ni bilo videti.

Še vedno pa mora Samsung določene stvari izpiliti, preden zares lahko razmišlja o tem, da bi ponudil svoje čipe ostalim proizvajalcem telefonov. Exynos 9810 je manj energetsko učinkovit kot Snapdragon 845, poleg tega pa ne podpira HDR videe kot recimo primerjani rival.

Samsung ne želi komentirati podrobnosti o napovedanih “bojih” z rivali na področju procesorjev, zato pa bodo več enegije vložili v dejansko kvaliteto produkta. Če kupujemo danes zare tiste “najbolj in” pametne telefone, ki hkrati spadajo v najvišji cenovni rang, ni bistvenih razlik v procesorjih oz. njihovi učinkovitosti. Vsi zadnji testi, kjer dejasko preizkušajo lastnosti, ki jih ljudje v realnem uporabljamo, ne pokažejo bistvenih razlik. Ali bo Samsungov procesor zares prevetril industrijo? Morda ne toliko z zmogljivostjo, temveč bolj z poslovnim modelom, katerega se je Samsung loti zelo visokopotezno. S tem, ko razmišljajo o vključitivi drugih proizvajalcev, zagotovo ne ciljajo na “drugo” mesto za Qualcommom, temveč je to jasen znak za napad na prvo mesto.

Vas zanima več iz te teme?
Samsung telefoni

Prijavi napako v članku