Monitorji
10.10.2009 14:52
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Samsung z novim LED monitorjem

Kot je že v navadi pri Samsungovih izdelkih, zaslon odlikuje izjemno všečen dizajn.
Kot je že v navadi pri Samsungovih izdelkih, zaslon odlikuje izjemno všečen dizajn.

V teh dneh je Samsung končno začel s prodajo svojega novega zaslona SyncMaster XL2370, ki so ga napovedali že poleti. Poleg izvrstnega videza zaslon krasi še obilica tehnoloških dobrot. V primerjavi z običajnimi LCD zasloni, ki za osvetlitev uporabljajo hladne katodne fluorescentne sijalke (CCFL), ki so horizontalno nameščeno za sprednjim delom zaslona, pri Samsungovem novincu to delo opravljajo LED diode. Prednost diod je, da so enakomerno razporejene preko cele zadnje površine zaslona in se lahko prižigajo in ugašajo povsem individualno, kar omogoča zaslonu mnogo natančnejši nadzor nad količino prepuščene svetlobe. Poleg tega pa LED diode porabijo tudi manj električne energije, nudijo boljšo barvno reprodukcijo, omogočajo tanjše dimenzije zaslonov in pa tudi višjo svetilnost.

Model XL2370 se tako lahko pohvali z odličnim dinamičnim kontrastnim razmerjem, ki znaša kar 5.000.000:1, pri bliskovitem odzivnem času 2 ms. Kakor velevajo najnovejši trendi je razmerje stranic tega 23-palčnega modela 16:9, pri ločljivosti 1.920×1.080, kar pomeni popolno podporo standardu FullHD. Razmerje stranic 16:9 je še posebej pisano na kožo predvajanju filmov, saj so ti v večini privzeto posneti v tem formatu. To seveda pomeni, da bomo filme na tem zaslonu lahko gledali v polni HD ločljivosti in brez popačenja slike z raztegovanjem. Če upoštevamo še odlično kontrastno razmerje in odzivni čas, se zdi da je zaslon kot naročen za vse, ki na računalniku radi pogledamo kakšen film in ga uporabljamo tudi za igranje računalniških iger. Seveda je poleg priključka DVI prisoten tudi HDMI, tako da se nam za povezljivost ni bati.

Ker pa je zadnje čase velik poudarek na ekologiji in čim nižji porabi energije bo za marsikoga razveseljiv podatek tudi, da zaslon pri svojem delovanju porabi le 28W električne energije, kar je za okoli 40% manj kot primerljivi modeli s standardno osvetljitvijo. Posledica uporabe LED osvetlitve, namesto fluorescentne pa je tudi, da zaslon ne vsebuje strupenih snovi, kot so halogeni, živo srebro in svinec. Proizvodni proces imenovan Touch of Color pa iz proizvodnje izključuje uporabo škodljivih barvil in vnetljivih organskih spojin, kar prispeva k izboljšanju možnosti recikliranja izdelka.

Cena Samsungovega novinca pri nas še ni znana, v ZDA pa je v času pisanja že na voljo, in sicer za približno 300 ameriških dolarjev.

Vas zanima več iz te teme?
Samsung monitorji LCD monitorji 4K monitorji

Prijavi napako v članku