Računalništvo, telefonija
21.04.2011 06:35
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Samsung bo Applu vrnil milo za drago

Samsung proti Applu: Kdo bo koga?
Samsung proti Applu: Kdo bo koga?

Apple je pred kratkim na presenečenje mnogih podjetje Samsung obtožilo nelegalnega kopiranja nekaterih elementov pametnega mobilnega telefona iPhone, tabličnega računalnika iPad in celo operacijskega sistema iOS. Samsung naj bi »krivico« podjetju iz Cupertina naredil pri načrtovanju svojih mobilnih telefonov Galaxy S 4G, Epic 4G, Nexus S, tabličnega računalnika Galaxy Tab in celo grafičnega vmesnika TouchWiz za mobilni operacijski sistem Android. Ker je Apple zoper računalniškega giganta vložil tožbo na sodišče in ga s tem dejanjem javno osramotil, mu ta pričakovano ni ostal dolžen.

Podjetje Samsung je namreč že napovedalo, da ne bo sedelo križem rok in gledalo, kako mu Apple krade denar iz rok. Računalniški gigant bo dejansko kmalu vložil novo tožbo zoper podjetje iz Cupertina, saj meni, da je prav ono pri pripravi mobilnega telefona iPhone 4 in tabličnega računalnika iPad nelegalno kopiralo njihove registrirane in zaščitene patente. Podjetje Samsung naj bi za kršitev njegovih patentov od Appla zahteval večmilijonsko odškodnino oziroma popolno prepoved prodaje njihovih izdelkov.

Spor med podjetjema Apple in Samsung bo skoraj zagotovo pustil posledice, ki jih bomo na koncu čutili predvsem potrošniki. Podjetje Samsung je namreč že več let Applov najboljši poslovni partner za proizvodnjo in dobavo elektronskih komponent za mobilne naprave iPhone in iPad. V letošnjem letu naj bi Apple od njega skupno kupilo celo za kar preračunanih 5,4 milijard evrov elektronskih komponent. Če bi se ta pogodba zaradi spora okrog patentov prekinila, bi bil Samsung ob velik del zaslužka. Apple bi na drugi strani moral precej upočasniti proizvodnjo svojih izdelkov. To bi za nas potrošnike seveda pomenilo občutno podražitev njihovih izdelkov. Upajmo, da bo podjetji Apple in Samsung na koncu le srečala pamet in da bosta umaknili tožbi zaradi kršenja patentov. S tem bi namreč veliko pridobila oba – vključno s kupci njihovih izdelkov.


Prijavi napako v članku