Računalništvo, telefonija
20.05.2011 09:17

Deli z drugimi:

Share

Samsung obljublja cenejše žarnice LED

Cenejših žarnic LED bomo najbolj veseli potrošniki!
Cenejših žarnic LED bomo najbolj veseli potrošniki!

Žarnice LED bodo v bližnji prihodnosti zagotovo nadomestile žarnice z žarilno nitko, saj vidno svetlobo oddajajo v vse smeri in so energijsko občutno bolj učinkovite od zdajšnjih rešitev. Žarnice s tehnologijo LED namreč porabijo do 77 odstotkov manj električne moči od običajnih žarnic z žarilno nitko. Ena večjih slabosti kakovostnih žarnic LED je zagotovo njihova astronomska cena. To se kmalu vendarle utegne spremeniti.

Podjetje Samsung je namreč napovedalo, da bo kmalu vstopilo na trg žarnic LED in poskrbelo, da se bodo maloprodajne cene tovrstnih svetil občutno znižale. Računalniški gigant bo namreč kot prvi lahko povsem sam izdelal vse komponente, ki so potrebne za pripravo žarnic LED. Samsungova cenejša svetila LED naj bi trg preplavila proti koncu letošnjega leta oziroma najkasneje v prvi polovici prihodnjega.

Cenejše žarnice LED nam bodo zagotovo prišle več kot prav, saj bodo trgovci do leta 2012 vse klasične žarnice z močjo, večjo od sedmih vatov, umaknili iz prodaje. Zaradi tega bodo naslednje leto žarnice LED s svetilno močjo, primerljivo s 100 vatnimi klasičnimi žarnicami, preplavile trg. Njihova maloprodajna cene naj bi se gibala okoli 40 evrov. S prihodom žarnic LED podjetja Samsung naj bi se cena spustila pod 20 evrov. Do takrat bomo po vsej verjetnosti kupovali le varčne sijalke.


Prijavi napako v članku