Telefoni
Računalništvo, telefonija
Telefonija
09.08.2023 14:45
Posodobljeno 4 meseci nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Samsung Galaxy Z Flip5 ostaja kralj prepogljivcev

Prepogljivi in zložljivi telefoni so svojevrstne naprave, ki v primerjavi s klasičnimi telefoni ponujajo nekaj svežine in v primeru novega Samsung Galaxy Z Flip5 tudi nekaj nostalgije ter prijetne spomine na prepogljive telefone preteklosti.

Samsung Galaxy Z Flip5 ni več tako osamljen telefon kot telefoni Flip prejšnje generacije. Konkurenca se je zbudila in ponuja kar nekaj dostojnih alternativ, kot na primer Oppo Find N2 ali pa Motorola Razr+, vendar je razpoložljivost vsaj za zdaj neobstoječa v Sloveniji. To je eden izmed faktorjev, zakaj bo tudi letos Galaxy Z Flip5 prevladoval med prepogljivimi telefoni. Drugi, še bolj pomemben faktor pa so nadgradnje, ki jih je prejela nova Samsungova zvezda.

S čim se je opremil najnovejši Samsung Galaxy Z Flip5?

Zdajšnji uporabniki prepogljivih telefon oziroma zgodnji preizkuševalci nove tehnologije so doslej imeli največ pomislekov glede robustnosti zložljivega tečaja in same kompaktnosti tovrstnih telefonov. To je zagotovo področje, kjer se je Galaxy Z Flip5 letos moral izkazati, če je želel prepričati obstoječe uporabnike in tiste, ki bi radi preizkusili te svojevrstne telefone.

Samsung se je najprej lotil zložljivega tečaja. Nov Flex tečaj je pri Z Flip5 poenostavljen, z manj mehanskimi deli, kar ga naredi bolj vzdržljivega. Ocenjen je na približno 200.000 prepogibov, kar je občutno več kot pa sama garancijska doba telefona. Z novim tečajem so pridobili oziroma bolje rečeno izgubili nekaj milimetrov okoli pasu in gramov na tehtnici. V zaprtem načinu meri zgolj 15,1 mm, v raztegnjenem pa 6,99 m, kar je impresiven rezultat. Ni najtanjši prepogljiv telefon na trgu, a je napredek v primerjavi z lanskoletnim Z Flip4 opazen in vsekakor dobrodošel.

Še ena prednost novega tečaja je zapolnitev vrzeli med zaslonoma, ki je doslej povzročala preglavice uporabnikom. Srž težave ni bil samo manj eleganten izgled, ampak tudi možnost vdora tujkov (pesek, prah …). Teh težav sedaj ne bo ali pa jih bo občutno manj.

Ohišje telefona je izdelano iz Armour aluminija, ki bo skrbel za dolgoživost telefona in ga varoval pred poškodbami. Ocena IPX8 pa bo vsaj delno pomirila živce, če bo telefon imel bližnje srečanje z vodo.

Uspešno so se lotili tudi druge večje hibe prejšnjih Flip telefonov. Zunanji AMOLED zaslon, ki je prej meril zgolj 1,9 palcev in je bil uporaben samo za prebiranje obvestil, je sedaj končno pripravljen za bolj resno rabo. Na voljo je kar nekaj pripomočkov (angl. widgets), s katerimi bomo lahko na tekočem z vremenom, dogodki na koledarju, borzo in podobno. Med bližnjice lahko dodamo 4 aplikacije, kot na primer Youtube, in jih tako uporabljamo kar na zunanjem zaslonu. Sprednji zaslon lahko uporabljamo tudi za fotografiranje selfijev in tako izkoristimo boljše glavne kamere. Na voljo sta tudi dolgo pričakovani funkciji klicanja in odgovarjanja na sporočila.

Zunanji zaslon je pravzaprav vodnjak dobrih novic. Poleg vsega naštetega so izboljšali tudi svetilnost na 1600 nit, kar je več kot dovolj tudi za uporabo na močni dnevni svetlobi, in pa hkrati zaslon zaščitili z Gorilla Victus 2.

Tudi notranji 6,7-palčni AMOLED zaslon ni od muh. Osvežuje se pri 120 Hz, največja svetilnost je 1750 nit in podpira standard HDR10+.

Najmočnejši prepogljiv telefon na trgu

Najnovejša Samsung Galaxy S23 serija je ob izidu bila opremljena z najnovejšim procesorjem Snapdragon 8 Gen 2 za Galaxy, ki so ga sedaj vgradili tudi v Galaxy Z Flip5, kar ga naredi najhitrejšega na trgu. Na voljo je še 8 GB najhitrejšega RAM-a in 512 GB notranjega prostora standarda UFS 4.0.

To pomeni, da boste lahko opravili praktično vsako nalogo brez večjih težav, vključno z igranjem najzahtevnejših iger, kot sta Genshin Impact in Honkai: Star Rail.

Dobro se odreže tudi v vlogi fotografa, ki je za mnoge najpomembnejša lastnost današnjih telefonov. Na voljo ima 12 MP glavno kamero z optično stabilizacijo slike (OIS), 12 MP ultraširoko kamero in 10 MP selfie kamero.

Ne glede na scenarij se boste lahko zanesli na vsaj eno izmed kamer, da vam dostavi odlične rezultate ne glede na svetlobne pogoje. Tudi video sposobnost je na pričakovanem nivoju. Z glavno kamero boste lahko snemali v 4K ločljivosti pri 60 sličicah na sekundo, s selfie kamero pa v 4K ločljivosti in 30 sličicah na sekundo.

Če bi radi nadgradili obstoječi Flip telefon ali pa vendarle po nekaj generacijah preizkusili novo tehnologijo, je Samsung Galaxy Z Flip5 odličen kandidat.

Več o telefonu in možnostih nakupa na www.enaA.com, kjer vas čaka še ostala selekcija pametnih telefonov.


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Enaa / Gambit trade d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri Enaa / Gambit trade d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Enaa / Gambit trade d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

EUDACE d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana, Tel: 05 994 21 60
Spoznajte podjetje Eudace Podjetje Eudace deluje na področju vpeljave ISO standardov, izvedbe izboljšanja informacijske varnosti v podjetju, varstva osebnih podatkov in poslovnega ... Več

OBLIKOVANJE.COM

Slovenska ulica 25, 9000 Murska Sobota, Tel: 02 522 14 21
Podjetje Oblikovanje.com je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že od samega začetka. Z več kot 20 leti izkušenj ter s strategijo kakovostnega poslovanja in storitev ... Več

STUDIO GRAFFIT d.o.o.

Podutiška cesta 92, 1000 Ljubljana, Tel: 01 510 35 70
Studio Graffit Uspešno promocijo podjetja lahko izvedemo na več načinov, preko medijev, spletne strani ali s širjenjem blagovne znamke. Obstaja tudi lažji in bolj praktični ... Več
Zlati partner

3WAY d.o.o.

Štalčeva ulica 5, 1215 Medvode, Tel: 01 361 70 14
Podjetje 3WAY se ukvarja s prodajo 3D printerjev, 3D skenerjev in programskih paketov CAD/CAM/PLM. Poleg tega nudijo tudi storitve na področju 3D tehnologij. So popolna rešitev, ... Več