Pametne ure
17.03.2021 13:37
Posodobljeno 5 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Samsung Galaxy Watch 4: Kaj pričakujemo od Samsungove nove pametne ure?

Več procesne moči in pomnilniškega prostora, več kvalitetnejših senzorjev, boljšo programsko opremo in več izbire na področju dizajna. To so glavne stvari, ki jih pričakujemo od nove izdaje pametne ure Samsung Galaxy Watch.
Samsung Galaxy Watch 3, po mnenju mnogih najboljša Android pametna ura ta trenutek.
Samsung Galaxy Watch 3, po mnenju mnogih najboljša Android pametna ura ta trenutek.

Samsung Galaxy Watch 3 je trenutno verjetno najboljša Android pametna ura na trgu in ena redkih nosljivih naprav, ki se lahko kosa z Apple Watchom. To pa še ne pomeni, da je perfektna, kajti še vedno obstaja nekaj prostora za napredek, tako na področju strojne, kot programske opreme. Samsung se že kar nekaj časa giblje v “coni udobja” in morda je ravno Galaxy Watch 4 priložnost, da naredi večji preskok.

Torej, kaj lahko pričakujemo od pametne ure Galaxy Watch 4? S pomočjo portala Android Authority smo izbrali nekaj vidnejših lastnosti, ki bi jih Samsung lahko popravil, izboljšal, ali morda celo dodal.

Več procesne moči in pomnilniškega prostora

Samsung praktično od originalne Galaxy Watch ni spreminjal notranjih komponent in tudi Galaxy Watch 3 še vedno poganja dvojedrni Exynos 9110. Tudi 4 GB notranjega pomnilnika ni ravno neko bogastvo kajne? Jasno je, da bi nova izdaja Watch 4 potrebovala nekaj osvežitve, s čimer bi naprava postala bolj odzivna, hkrati pa bi lahko ponudila dodatne lastnosti.

Za zdaj ni čisto jasno, kaj Samsung pripravlja za Watch 4. Najbolj enostavno bi verjetno bilo, če bi procesor Exynos 9110 zgradil na novih temeljih (7 nm namesto 10 nm), kar pa ne bi bistveno spremenilo hitrosti delovanja. Obstaja verjetnost, da brez vidnejše spremembe dizajna ne bo prišlo do nadgradnje procesorja.

Obstajajo pa tudi drugi načini, kako bi lahko Samsung dodatno obogatil učinkovitost delovanja. Recimo več RAM-a in pa seveda več notranjega pomnilnika – Apple že dolgo časa ponuja ure s 32 GB pomnilnika, kar pomeni, da Samsung nima nobenega tehtnega razloga, da vztraja pri 8 GB.

Več kvalitetnejših senzorjev

Najboljše pametne ure so kvalitetne zdravstvene in športne naprave. Tega se Samsung dobro zaveda, saj že ponuja EKG in spremljanje ravni kisika v krvi. Ne glede na vse pa obstaja nekaj prostora za napredek pri novi Samsung Galaxy Watch 4. Prvi korak bi lahko bil izboljšanje senzorjev, ki so že na pravem mestu.

Najbolj verjeten dodatek bi znal biti merilec sladkorja v krvi. Govorice o tej tehnologiji v urah Watch 4 in Apple Watch Series 7 so že zelo glasne in zato upravičeno pričakujemo, da do tega kmalu pride.

Po drugi strani pa bi najraje videli, da Samsung izboljša nekatere že obstoječe senzorje. GPS in merilec srčnega utripa pri Galaxy Watch 3 sta na trenutke netočna in kljub temu, da odstopanja niso velika, lahko vplivajo na končne rezultate. Bolj točne meritve bi lahko Samsungu pomagale pri tekmovanju s konvencionalnimi pametnimi urami in v nekaterih primerih s športnimi modeli.

Boljši ekosistem programske opreme

Samsungova verzija Tizen sistema velja za eno najboljših nosljivih platform izven meja Apple Watcha. Zakaj? Krožni uporabniški vmesnik je enostaven za uporabo, odziven in kompatibilen, če slučajno imamo vrteč se rob ure. Nobeno presenečenje ne bi bilo, če bi Galaxy Watch 4 zgolj za kanček spremenil uporabniško izkušnjo, sicer pa ostal na obstoječih temeljih.

Dejstvo je, da se Tizen v času svojega obstoja ni kaj dosti razvijal in zato se počasi kažejo pomanjkljivosti. Še vedno nas najbolj razočara izbor aplikacij, predvsem, če iščemo kakšne nišne, ki jih pri Applu brez težav najdemo. Ne glede na to, kako zelo se bo izboljšal Galaxy Watch 4 na področju strojne opreme, bo moral uporabnikom ponuditi nabor aplikacij, ki si ga želijo.

Vir: Samsung

Bo Samsung preprosto presedlal na Wear OS? Ni nujno. Določene špekulacije o Samsungovi Wear OS uri obstajajo, ampak to ni nujno, da bo Galaxy Watch 4. Čeprav bi radi videli osvežitev na področju programske opreme, bi Samsung moral precej prilagoditi Googlov operacijski sistem, če bi želel ohraniti vrteč rob in ostale funkcionalnosti, ki jih poznamo iz linije Galaxy Watch. Konec koncev nas najbolj zanima posodobitev uporabniške izkušnje in razširitev nabora aplikacij – niti ni toliko pomembno, kako bo Samsung do tja prišel.

Več izbire pri dizajnu

V primerjavi z Applovo pametno uro Apple Watch ima Samsung zelo omejeno izbiro pri kombiniranju paščkov, barv in materialov. Trenutno lahko uporabniki Galaxy Watch pametne ure izbirajo med tremi barvami ure, dvema različnima materialom in peščico uradnih paščkov. Galaxy Watch 4 si nedvomno zasluži več izbire. S tem ne mislimo, da mora Samsung parirati Applu, želimo si le, da bi na izbiro bilo več barvnih in materialnih kombinacij.

Vas zanima več iz te teme?
pametne ure Apple Watch

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Srebrni partner

Editor d.o.o.

Velika pot 29, 5250 Solkan, Tel: 08 200 17 70
Družba Editor že več kot 15 let razvija rešitve za digitalno preobrazbo podjetji. Našim strankam in poslovnim partnerjem nudimo celovit nabor integriranih rešitev za spletno ... Več
Zlati partner

DOMINATUS d.o.o.

Ob potoku 40, 1000 Ljubljana, Tel: 041 225 685
Danes je za posel ključno, da vašo spletno stran najde Googlov iskalnik, saj velika večina informacije poišče prav s pomočjo Googlovega iskalnika. Zato je ključnega pomena, da ... Več
Zlati partner

TEHNOLOŠKI PARK LJUBLJANA d.o.o.

Tehnološki park 19, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 34 01
Tehnološki park Ljubljana (TP LJ) kot mednarodni tehnološki hub, kjer se stikajo vrhunske tehnologije, srečujejo najboljša razvojna podjetja in nastajajo nove tehnološke zgodbe. ... Več
Srebrni partner

LESTRA d.o.o.

Vaška pot 17c, 1235 Radomlje, Tel: 01 563 60 60
Vodilni na področju trženja projektorjev – strokovno svetovanje, izposoja, montaža in servis Z več kot 30-letnimi izkušnjami in najboljšo izbiro projekcijske opreme za vas. V ... Več