Telefoni
Računalništvo, telefonija
Telefonija
Triki in nasveti
16.02.2024 12:40

Deli z drugimi:

Share

Kako lahko Samsung vsako leto naredi še boljši Ultra telefon?

Ko neizogibno razpravljamo o najboljših telefonih, se vedno najdlje zadržimo pri telefonih Samsung Galaxy S. Tako je odkar pomnimo in nedvomno bo tako tudi v prihodnosti.

Uspeh Samsunga in njihovih telefonih postaja za potrošnike samoumeven. Vsi pričakujemo, da bo Samsung vsako leto predstavil nekaj novega, nekaj drznega in nepojmljivega, čeprav je v manj kot 12 mesecih to izredno zahteven zalogaj za proizvajalca. Kako izboljšati že tako dobre telefone, kaj uporabniki sploh želijo in ali so njihove želje izvedljive. S tem in z drugimi vprašanji se mora Samsung spopasti na letni ravni in vsak januar dostaviti nove telefone Samsung Galaxy S, ki bodo navdušili javnost.

Letos so bili na vrsti Samsung Galaxy S24, vodil jih kot vedno ultra telefon Samsung Galaxy S24 Ultra.

Samsung Galaxy S24 Ultra – DNK, ki očitno nima meja

Samsung Galaxy S24 Ultra je utelešenje vsega, kar si želimo v telefonu. Je eleganten, vzdržljiv, zmogljiv, priročen, odličen fotografski spremljevalec in po zaslugi umetne inteligence neverjetno inteligenten.

Ikonična oblika, ki krasi Ultra telefone zadnje tri generacije, se je izkazala za brezčasno. Samsung ni videl potrebe po drzni prenovi ohišja. Z le manjšimi popravki Samsung Galaxy S24 Ultra, tako kot predhodniki, ostaja prefinjen, ravno dovolj drzen in predvsem premijski, kar se od takšnega telefona tudi pričakuje.

Letošnja novost je povsem raven zaslon z rahlo ukrivljenimi stranicami. Ne bomo se spuščali v debato, ali je boljši raven ali ukrivljen zaslon. Vsake oči imajo svojega malarja. Pri ravnem zaslonu pa je pomembno, da je za uporabo na voljo celotna površina, kar je še posebej priročno pri uporabi pisala S Pen, in da ni težav s prelivanjem vsebine čez robove ter z nenamernimi dotiki, ko je telefon pospravljen v žepu.

Hrbtišče je stekleno, ne preveč drseče in zelo prijetno na dotik. Če ste samozavestni v svojem rokovanju, bo uporaba brez ovitka božanska. Miri vas lahko tudi dejstvo, da je steklo zaščitilo znano podjetje Corning, ki je za zaslon pripravilo še dodatno presenečenje. Zavarovali so ga z novo rešitvijo Corning Gorilla Glass Armor, ki je še močnejša in odpornejša na morebitne udarce ali padce.

Samsung pa je vgradil še eno presenečenje, ki ostaja skritim našim očem. Okvir telefona je sedaj izdelano iz titana, s katerim so lahko telefonu oklestili nekaj gramov in obenem izboljšali njegovo odpornost.

Ves dan bi lahko buljil v zaslon

Zasloni Samsung so bili od nekdaj odlični, po njih hrepenijo tudi drugi proizvajalci. Za Samsung Galaxy S24 Ultra so pripravili izjemno 6,8-palčno (17,2 cm) AMOLED 2X panelo, na kateri bi lahko od jutra do večera prebiral najljubše stripe ali pa v nedogled gledal serije na Netflixu in se ob tem niti malo ne bi naveličal zaslona.

Barve so neverjetno dinamične, še posebej v načinu Živo, svetilnost je bila izboljšana na 2600 nitov, kar pomeni, da bi lahko telefon brez težav uporabljal na ekvatorju pod najbolj žgočim soncem. Vedno je na voljo tudi podpora za HDR10+ in pa 120-Hz osveževanje, ki naredi brskanje po telefonu in spletu odzivno in brezhibno.

Hitro osveževanje zaslona pa najbolj pride do izraza, ko telefon v roke prime zagrizen gamer.

Samsung Galaxy S24 Ultra spada v elitno skupino najboljših telefonov za igranje iger

Kar je še toliko bolj impresivno, saj ne gre za tipičen gamerski telefon, ki naredi kompromise na drugih področjih, da doseže ultimativno zmogljivost. Telefonu Galaxy S24 Ultra je to uspelo mimogrede. Ko je Samsung vgradil vse komponente, ki naredi ta telefon tako ultra, so obenem ustvarili tudi odličen telefon za igranje iger.

Zaslon, ki je obenem hiter, odziven, jasen in natančen, dopolnjuje najnovejši čip Snapdragon 8 Gen 3, vendar tako kot lansko leto posebej zasnovan za Samsung telefone. To pomeni, da lahko zaženemo čisto vsako igro, vse drsnike v nastavitvah nastavimo na Ultra in telefon pri tem ne bo niti skomignil. Preostalo bo še dovolj zmogljivosti, da lahko obenem zaženete še kakšno aplikacijo, kot na primer YouTube in ob igranju poslušate svojo najljubšo glasbo, Galaxy S24 Ultra pa bo ostal hladen in brez znakov upočasnitve.

AMOLED zaslon, Snapdragon 8 Gen 3 za Galaxy, 12 GB RAM-a – odlična kombinacija za igranje iger

Poleg nadgradnje samega procesorja, grafičnega jedra in čipa NPU, ki skrbi za funkcije umetne inteligence, je Samsung z novim čipom odklenil boljše zmožnosti tehnologije sledenja žarkom (angl. ray tracing), ki jo lahko vklopite v igrah, kot so PUBG, Rainbow Six, War Thunder …

Kaj pa bolj nekonvencionalno igranje? Igre v oblaku so premalokrat izpostavljene kot eden izmed možnih načinov igranja iger na telefonu. Njihova prednost je, da so igre zagnane na oddaljenih strežnikih, kar pomeni, da z igranjem ne obremenjujemo našega telefona. Pomembno je samo, da imamo na voljo dober zaslon in hitro povezavo. 120-Hz AMOLED in podpora za Wi-Fi 7, ki je posledica novega čipa Snapdragon 8 Gen 3, sta dovoljšen razlog, da bi morali preizkusiti igre v oblaku. Platforma GeForce Now je pred kratkim izdala posodobitev za možnost igranja pri 120 Hz in ločljivosti QHD, kar je slučajno tudi lastnost zaslona Galaxy S24 Ultra.

Emulatorji in retro igre so prav tako odličen način preživljanja časa z Galaxy S24 Ultra. Zaženite kakšno staro PlayStation 2 igro (priporočamo Dragon Quest VIII) ali pa novejšo Switch igro (morda Pokemon Shield) in občudujte, koliko zmogljivosti premore Snapdragon 8 Gen 3 za Galaxy.

Galaxy AI in kamere delajo z roko v roki

Umetna inteligenca Galaxy AI vam bo pomagala pri nočnih fotografijah, pri fotografijah s povečavo in povsod drugje

Pametni algoritmi že nekaj let v ozadju skrbijo za obdelavo naših fotografij. Njihova naloga je predvsem izboljšati obstoječe fotografije in zakrpati luknje, ki jih senzorji kamer zgrešijo, na primer izboljšati senčenje, svetlobo, kontraste, odpraviti morebitne šume in podobno. Ker je prostor v telefonih omejen, Samsung ne more v nedogled večati velikost senzorjev. Algoritmi so nujno potrebni, če želimo, da so fotografije vsako leto lepše.

V to smer je šel tudi Samsung z novimi, izboljšanimi algoritmi umetne inteligence Galaxy AI, ki poleg podrobnejših fotografij pomagajo tudi pri vsakdanjih opravilih, a več o tem kasneje.

Da ne pozabimo, Samsung je vgradil tudi novo periskopsko telefoto kamero z večjim 50 MP senzorjem, optično stabilizacijo in 5-kratno optično povečavo, ki zajame fantastične fotografije pri povečavi, širša zaslonka pa lahko absorbira več svetlobe za še boljše nočne fotografije. Nov senzor dobro dopolnjuje obstoječe kamere, vključno z glavno 200 MP kamero, ki tako kot lansko leto lahko ujame fantastične fotografije, tudi po zaslugi umetne inteligence Galaxy AI, ki v vsakem trenutku analizira prizore in išče priložnosti za izboljšave.

Ko zajamemo fotografijo in z njo nismo zadovoljni, lahko z le nekaj kliki naredimo želene spremembe. Je na fotografiji odsev? Označite ga in Galaxy AI ga bo odstranil. Bi radi subjekt na sliki premaknili nekoliko levo? Izberite orodje laso, označite predmet ali osebo na sliki, premaknite jo kamor želite in umetna inteligenca bo postorila vse ostalo. Dopolnila bo tudi prazen prostor, kjer je originalno stal subjekt.

Pogosto prepozno ugotovimo, da smo čudovit prizor, na primer sončnega zahoda, ujeli nekoliko postrani. Izberite funkcijo Poravnave in naredite tiste milimetrske popravke, s katerimi boste odlično fotografiji spremenili v popolno. Vsak videoposnetek lahko spremenite v počasni (angl. slow-mo) posnetek samo z daljšim pritiskom na posnetek v Samsung Galeriji.

Galaxy AI je lahko dober pomočnik pri vsakdanjih nalogah

Ko je ne potrebujemo pri fotografiranju, je umetna inteligenca Galaxy AI na voljo tudi drugod.

Besedilna komunikacija je še vedno med najbolj priljubljenimi in včasih potrebujemo pomoč, da besedilo preoblikujemo v drugačno obliko. Funkcija Pomoč za pisanje (angl. Chat Assist) je vedno pripravljena, da naša besedila spremeni z bolj formalnim slogom pisanja ali pa bolj sproščenim, odvisno s kom se pogovarjamo. Vgrajena je kar v Samsung tipkovnico, zato jo lahko uporabljamo v vseh aplikacijah, potrebujemo le internetno povezavo. Popravi lahko tudi naše tiskarske škrate.

Če niste ravno poliglot in ste zaradi tega bolj sramežljivi, ko se pogovarjate v tujem jeziku, se boste z Galaxy S24 Ultra opogumili z vgrajenim Tolmačem. Tolmač bo namesto vas v realnem času prevajal in tudi odgovarjal v želenem jeziku. Če se boste pogovarjali z italijanskim sosedom, vam bo Tolmač njegovo žlobudranje prevedel v angleščino ali enega izmed drugih 13 jezikov. Ko boste pripravljeni, mu lahko odgovorite in Tolmač mu bo vaš odgovor prevedel v italijanščino. Vse, kar vam preostane, je, da pri odgovoru uporabite pristno italijansko mimiko. 

Dokumente, knjige in zapiske lahko v Samsung Notes urejate s funkcijo Pomoč za zapiske, ki vam samodejno preoblikuje besedilo, popravi napake, prevaja v 13 jezikih in naredi kratke povzetke. Ustvarite si lahko tudi personaliziran ovitek z različnimi barvami, slogi in ikonami.

Podobno lahko storite na katerikoli spletni strani. Pomoč za brskanje vam povzame ali prevede vsebino na katerikoli strani se nahajate. Tudi za ta članek lahko na Galaxy S24 Ultra izberete Pomoč za brskanje in Galaxy AI vam bo naredil kratek povzetek.

Sestanki so, hočemo nočemo, del skoraj vsakega delavnika. Največja težava je žonglirati med hitrim zapisovanjem ključnih točk in istočasno poskrbeti, da ne zamudimo kaj pomembnega. Obstaja boljša rešitev. Sestanek posnemite z Galaxy S24 Ultra in s funkcijo Pomoč za prepis zvočno datoteko spremenite v besedilo. Galaxy AI vam bo samodejno ustvaril ključne točke (jih tudi razločil glede na posameznega govorca) in vam znatno olajšal kreiranje zapiskov. To lahko storite tudi za obstoječe zvočne datoteke, ki jih niste posneli s funkcijo Pomoč za prepis.

Kaj še preostane? Google Lens zagotovo poznate. Googlova funkcija se nahaja v skoraj vsaki kameri telefona. Z njo lahko preko fotografij iščemo po spletu. Galaxy AI in funkcija Iskanje z obkroževanjem (angl. Circle to Search) to omogočita v vsaki aplikaciji, posnetku, dokumentu in spletni strani. Vse, kar moramo storiti, je, da pridržimo tipko Domov, obkrožimo tisto, kar nas zanima in Galaxy S24 Ultra nam bo prikazal najbolj relevantne rezultate na spletu. Preprosta in hitra funkcija, ki jo lahko uporablja vsak.

Samsung Galaxy S24 Ultra, Galaxy S24+ in Galaxy S24 so že na voljo v Sloveniji

Samsung Galaxy S24 Ultra je telefon za vsakogar

Ne se bati razmišljati izven okvirjev. Izkoristite vsa orodja, ki so vam na voljo v Galaxy S24 Ultra. Uporabite umetno inteligenco Galaxy AI*, da dvignite svoje pisanje na višji nivo ali pa da se tekoče sporazumevate v tujem jeziku. Postanite še boljši fotograf ali pa preigrajte igre, katere doslej niste mogli. Igrajte se s telefonom, saj je marsikaj skritega. Bodite prvi, ki bo na primer S Pen pisalo uporabil za nadzor kamere in tako posnemite fotografije iz čisto drugačne perspektive. Ali pa združite telefon z dodatnim krmilnikom in Galaxy S24 Ultra spremenite v konzolo, ki vas lahko spremlja po celem svetu. Povežite ga z monitorjem ali televizorjem s funkcijo Dex in ga uporabljajte kot medijski predvajalnik ali računalnik.

Edina meja, ki jo ima Samsung Galaxy S24 Ultra, je vaša domišljija in spretnost. Obiščite www.samsung.com, ovijte titanovo ohišje v svojo najljubšo barvo in odkrijte novo vesolje z Galaxy S24 Ultra, ki je skupaj s Samsung Galaxy S24 in Samsung Galaxy S24+ že na voljo v Sloveniji.


*Galaxy AI funkcije bodo na voljo brezplačno vsaj do konca leta 2025 na podprtih Samsung Galaxy napravah.


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SAMSUNG GmbH, podružnica v Ljubljani
Za več informacij so vam na voljo pri SAMSUNG GmbH, podružnica v Ljubljani
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SAMSUNG GmbH, podružnica v Ljubljani? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Nova Vizija, informacijski inženiring in svetovanje, d.d.

Celjska cesta 9, 3310 Žalec, Tel: 03 71 21 800
Odločitev, v katero informacijsko tehnologijo bi moralo vlagati vaše podjetje in v katere ne, je težka. Po eni strani želite biti tisti, ki je odgovoren za inovacije in rast ... Več
Zlati partner

MIKROGRAFIJA d.o.o.

Foersterjeva ulica 10, 8000 Novo mesto, Tel: 080 51 15
Specialisti s pravimi rešitvami. In pika. V podjetju Mikrografija d.o.o. so zaposleni izkušeni strokovnjaki s področja informatike, obvladovanja dokumentov in arhivistike. ... Več
Bronasti partner

Agencija POTI – Z znanjem do cilja!

Stegne 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 511 39 21
Agencija POTI – Z znanjem do cilja! Agencija POTI, izobraževalna, svetovalna in založniška družba, si je v več kot 20. letih delovanja, pridobila obilico znanja in izkušenj ... Več
Zlati partner

Mastercard Europe SA, Podružnica v Sloveniji

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: +386 1 589 81 26
Mastercard Europe SA, Podružnica v Sloveniji, je globalno tehnološko podjetje za plačilne rešitve. Družba je del mreže Mastercard, ki obsega več kot 210 držav in ozemelj po ... Več