Računalništvo, telefonija
Življenjski slog
Poslovne rešitve
Triki in nasveti
13.09.2023 11:00

Deli z drugimi:

Share

S TP Vision smo spregovorili o televizorjih, slušalkah in prihodnosti tehnologije #intervju

Na trgu televizorjev in avdio-video tehnologije je vsako leto bolj pestro. Pri televizorjih ne odtehta samo zaslonska tehnologija, ampak tudi zvok, dizajn in pametne funkcije.
Od leve proti desni: Lieve Lanoye (Team Lead Big Data), Elie Bonte (Program Manager DTV), Benoit Burette (Audio Strategy for Philips Audio), Dieter Verlinde (Team Lead PQ Innovation), Nicolas Babled (Head of Innovation and Development) and Danny Tack (Senior Director Product Strategy & Planning TP Vision)
Od leve proti desni: Lieve Lanoye (Team Lead Big Data), Elie Bonte (Program Manager DTV), Benoit Burette (Audio Strategy for Philips Audio), Dieter Verlinde (Team Lead PQ Innovation), Nicolas Babled (Head of Innovation and Development) and Danny Tack (Senior Director Product Strategy & Planning TP Vision)

O konkurenčnosti na trgu smo se pogovarjali s strokovnjaki, ki v podjetju TP Vision (upravljalec blagovne znamke Philips) zavzemajo vodstvene položaje na področju razvoja, zvoka, slike, inovacij, podatkov in strateškega razvoja.

OLED, MiniLED … Nobena tehnologija ni jasna zmagovalka; vsaka ima svoje prednosti, ki pritegnejo določeno skupino potrošnikov. Kako se odločite, katera tehnologija zaslona bo v ospredju vaše letošnje ponudbe izdelkov?

Naša vrhunska ponudba predstavlja najboljšo slikovno kakovost. To pomeni, da v najvišjem rangu združujemo najboljšo tehnologijo zaslona z najboljšim obdelovanjem slike. Najboljše obdelovanje slike zagotavlja naš slikovni čip 7. generacije P5 AI Picture Engine. Najboljša tehnologija zaslona za vrhunsko ponudbo je OLED z novim META OLED panelom, ki omogoča najvišjo svetilnost (2100 nit) in najvišjo svetilnost v standardu HDR (250 nit) v OLED. To je izvedljivo zaradi novega sistema Micro Lens Array, ki vsebuje kar 42,4 milijarde mikroleč.

Ali menite, da bodo laserski televizorji/projektorji prevladujoča oblika v prihodnosti? Ali pa bo to preprosto še ena kategorija izdelkov, ki bo obstajala poleg pametnih televizorjev?

Osebno ne verjamem v laserske/projektorske televizorje. Ta kategorija ni nova in obstaja že nekaj let, vendar še vedno pokriva zelo majhen delež tržišča. Ker različni televizorji z ravnim zaslonom postajajo vedno tanjši, lahko brez težav konkurirajo projektorjem na področju dizajna. In če upoštevamo nove tehnologije zaslonov, kot je MicroLED, bodo velikosti televizorjev še naraščale.

Pravzaprav omejitve velikosti sploh ni več. Tako boste kmalu s tehnologijo MicroLED lahko uživali v tankih in velikih televizorjih, kar sta dva elementa, kjer najbolj sijejo projektorji. Toda z MicroLED boste dosegli enako slikovno kakovost kot z OLED (najboljša slikovna kakovost), ki je veliko boljša od tiste, ki jo lahko dobite iz projektorja.

Nedavno ste prejeli precej nagrad za svoje televizorje in zvočne izdelke. Kako vam uspeva nenehno izdelovati izdelke, ki jih strokovnjaki, tehnološki guruji in potrošniki uvrščajo med najboljše?

Dosledno pridobivanje številnih nagrad je rezultat zavzetega podjetja. Ustvarili smo zelo agilno strukturo, v kateri raziskovalci in razvijalci delajo skupaj z AI strokovnjaki, upravljalci standardov in vodji projektov kakovosti. Poleg tega organiziramo teste za medije, zmogljivostne in znanstvene raziskave, s katerimi lahko ostajamo izjemno ozaveščeni o razvoju. Zadnji, a ne najmanj pomemben, razlog je, da je vodstvo teh področij pod okriljem priznanih strokovnjakov.

Kaj menite, da je bil odločilni dejavnik za osvojitev nagradi EISA za najboljši nakup v kategoriji OLED TV in družinski TV? Zaslon, barve, celoten dizajn? Ali je morda tehnologija Ambilight tista, ki je prevesila tehtnico v vašo korist?

V primeru obeh nagrad EISA, ki jih omenjate, ni enega odločilnega dejavnika, ki bi prinesel te nagrade. Da, Ambilight je seveda zelo edinstven na trgu in nam vedno zagotavlja prednost pred konkurenco, vendar sta oba televizorja uravnotežena v vseh svojih lastnostih in tehnologijah.

V primeru družinskega televizorja smo se odločili za panelo z zelo širokim vidnim kotom, da lahko vsi okoli televizorja doživijo enako slikovno zmogljivost. V kombinaciji z najnovejšim čipom P5 (7. generacije) zagotavlja neprekosljivo slikovno zmogljivost. Poleg tega z zelo močnim zvokom, najnovejšo pametno TV platformo Google TV in elegantnim oblikovanjem postane najboljši vsestranski izdelek.

V primeru najboljšega nakupa OLED TV odlična slikovna zmogljivost in denarnici prijazna cena naredita model 55OLED818 nepremagljivega na konkurenčnem srednjem trgu. Nadaljuje uspeh prejšnjih modelov serije 8 znamke, hkrati pa ta novi model predstavlja izboljšave na področju Philips-ovega procesorja P5, sistema Ambilight, uporabniškega vmesnika in še več. Je izjemno zmogljiv pri prikazovanju 4K HDR vsebin, z nadzorovano svetlobo in kontrastom ter veščim mapiranjem barvnih tonov. HD material je učinkovito nadgrajen. Kot je pričakovati od zaslona Philips, je na voljo veliko možnosti za prilagoditev slike, poleg tega pa tudi premišljeni prednastavljeni programi za lažjo uporabo. Google TV pametne funkcije, HDMI 2.1 povezljivost in močan vgrajen zvočni sistem dopolnjujejo zmagovalno ponudbo.

Zvok in občutek naglavnih slušalk ali earbuds slušalk je zelo težko pravilno uskladiti. Kakšne raziskave potekajo pri izdelavi najboljših možnih naglavnih in earbuds slušalk? Kako vam uspe oblikovati čepke tako, da so čim bolj udobni in zagotavljajo čist zvok?

To je res glavni izziv pri earbuds slušalkah, vendar je umetnost ustvarjanja avdio izdelkov vedno v tem, da se določi ravnovesje med velikostjo ali ergonomijo in kakovostjo zvoka. Naš pristop tako pri Fidelio T2 kot pri Fidelio L4 je bil, da ju izdelamo manjša in lažja od njunih predhodnikov. Med tem postopkom smo po naključju odkrili koristen stranski učinek za ergonomijo slušalk T2.

Identificirali smo tri glavne stične točke: zvočni kanal z ušesno konico in tragus (štrleči del, ki delno zapira sluhovod) ter antitragus s hišico. Slednjega smo oblikovali tako, da izkoristimo tisto, kar radi imenujemo »zaklep tragusa«, tipično območje U-oblike ušesa, kjer se naprava bolj varno prilega.

Kaj pa zvok? Pri earbuds slušalkah je zelo malo manevrskega prostora, kar razumljivo vpliva na to, koliko lahko prilagodite gonilnike. Kako uskladite nizke, srednje in visoke frekvence zvoka ter zagotovite, da bo zvok ugajal tako bolj zahtevnim avdiofilom kot povprečnemu Jožetu?

Naš pristop k akustičnemu konceptu za T2 je bil, da izkoristimo naše izkušnje z dvosmernim oblikovanjem: elektrodinamična enota za nizke frekvence (do 3,5 kHz), ki preda zvok uravnoteženemu armaturnemu gonilniku za frekvence nad tem. Do neke mere velja pravilo, da če določeni pogonski enoti naložimo reprodukcijo čim ožjega frekvenčnega spektra, bomo na koncu dobili boljši rezultat (filozofija, ki se zgleduje po HiFi sobnih zvočnikih, ki imajo tudi 2- ali 3-smerno akustično zasnovo).

Drug vidik se nanaša na podaljšanje basov, za katere je vedno potreben akustični volumen. Potreben akustični volumen je določen glede na ciljno velikost in celotno ergonomijo, ki smo si jo zastavili.

Razvoj naglavnih in earbuds slušalk je zelo različen. Ali menite, da je ena kategorija izdelkov bolj zahtevna za razvoj in inovacije kot druga?

Mislim, da je večinoma odvisno od kompetenc, ki jih ima podjetje na voljo. Pri earbuds slušalkah je več izzivov pri ergonomiji in splošnem zagotavljanju dobrega prileganja z ustrezno ravnjo udobja in kakovost zvoka, kjer je povezava med membrano pogona in bobničem skoraj 1 : 1. Pri naglavnih slušalkah je izziv bolj povezan s kakovostjo zvoka, kjer je treba upoštevati več parametrov, kot so razpršitev zvoka znotraj prostora za uho ali akustično tesnjenje med blazinico in lobanjo, kar vodi do zaznavnih razlik v odzivu basov in tudi v učinkovitosti aktivnega odpravljanja hrupa (ANC).

Če se vrnemo k televizorjem, kakšen je naslednji veliki korak v razvoju televizorjev? Kaj lahko pričakujemo v prihodnjih letih? Postopne posodobitve zaslonov, svetlosti, oblikovanja? Ali morda povsem nova tehnologija?

Televizor je kombinacija različnih področij: zaslon, slika, zvok, oddajanje, pametne aplikacije, igre … vse v enem izdelku. Izkušnji gledanja in poslušanja se bosta še naprej razvijali s postopnimi evolucijami. Eden največjih izzivov bo doseganje ekološke prijaznosti ob ohranjanju potrebe po najboljšem občutku potopljenosti za potrošnika. Ustvarjalna industrija (platforme za ustvarjanje in distributerji) bo v prihajajočih letih doživela velike spremembe: dejanska ekstremna raznolikost ponuja velike priložnosti za ekonomske združitve.

Tudi klasična distribucija preko oddajanja se bo postopoma premikala proti IP-ju, zahvaljujoč standarda DVB-I (združuje predvajanje v živo in na zahtevo). Na področju pametnih aplikacij je ekonomski model že v pregledu: plačilo na ogled, naročnina ali brezplačno, vendar z vstavljanjem oglasov? Ali boste aplikacijo dobili prek operacijskega sistema vašega TV-ja ali prek vašega operaterja?

V preteklosti gaming funkcije niso bile tako izpostavljene kot so zdaj. Vendar uvedba gaming funkcij, kot sta visoka hitrost osveževanja, nizka zakasnitev, verjetno predstavlja nove razvojne izzive za vas in vašo ekipo. Trganje zaslona in »ghosting« sta nadležni hibi, ki lahko pokvarita igralno izkušnjo. Kako izdelate uravnotežen televizor tako za igre kot za medijske vsebine?

Čeprav vse gaming funkcije niso pomembne ali relevantne za gledanje medijskih vsebin, večina izmed njih ne predstavlja konflikta za različne televizorje. Visoka hitrost osveževanja zaslona je vsesplošna korist in prizadevanje za nižjo zakasnitev spodbuja industrijo k razmišljanju o načinih za izboljšanje zaslona in/ali procesorja (SoC) za naslednjo generacijo televizorjev. Seveda so v televizorju tudi posebni igralni in filmski načini, ki zagotavljajo najboljšo izkušnjo glede na to, kaj počnete s TV-jem, in z avtomatskim igralnim načinom se najprimernejši način samodejno aktivira.

Kako dajete prednost različnim funkcijam? Kaj potrošniki bolj cenijo? Na primer, vaš procesor (P5) je ključnega pomena za vaše televizorje, vendar dela v ozadju in večina potrošnikov verjetno ne ve, koliko vpliva ima na celotno kakovost slike in uporabniško izkušnjo. Menite, da so za njih numerične specifikacije, kot so ločljivost 4K, vrhunska svetilnost 1000 nitov, osveževalna hitrost 120 Hz in funkcije pametnega televizorja, pomembnejše, ker so bolj oprijemljive?

Ključni pristop je ustvariti smiselno strukturo ponudbe, kjer so na različnih cenovnih točkah na voljo televizorji z uravnoteženo kombinacijo funkcij. Na splošno večina naših potrošnikov ne gleda v posamezne/podrobne numerične podatke o televizorju, saj ti ne odražajo natančno tega, kar iščejo. Elementi, kot so ločljivost, svetilnost itd., so pomembne sestavine, ki omogočajo procesorju P5, da pokaže najboljšo kakovost slike.

Potrošnik želi doseči ravnovesje med pravimi funkcijami (zase) po pravi ceni in z zelo dobro zmogljivostjo. Naša paleta izdelkov je zasnovana tako, da naši uporabniki to ravnovesje lahko enostavno najdejo. Na primer, serija ‘The One’ je bila ustvarjena kot ponudba, ki ima vse potrebne funkcije (vključno z Ambilight!), z – zahvaljujoč našemu procesorju P5 – osupljivo zmogljivostjo in vse to po zelo dobri ceni.

Z inovacijami prihajajo tveganja. Kako jih obvladujete, zlasti pri vlaganju v nove, nepreizkušene tehnologije? Kako potrjujete nove tehnologije ali koncepte, preden gredo v razvoj?

Inoviranje je ključno za ohranjanje vodilnega položaja. Neizogibno je potrebno upravljati tudi z vsemi povezanimi tveganji. Kljub temu si vedno prizadevamo prinašati smiselne inovacije. Zato, ko je inovativna ideja enkrat tu, je treba oceniti, ali je relevantna/koristna/razumljiva za končnega uporabnika. V tem pogledu mi, kot inženirji, običajno nismo najboljši ocenjevalci: smo preveč tehnični in primanjkuje nam objektivnosti. To je razlog, zakaj izvajamo predhodne raziskave in teste med potrošniki. Rezultati so zelo uporabni za prehod iz inženirskega/specialističnega koncepta do za potrošnika uporabne funkcije.

Poleg tega je tesno usklajevanje med razvijalskimi inženirji in ekipami za kakovost, testnimi ekipami, komercialnimi ekipami in tovarno ključno. Le tako se lahko tveganje pravilno oceni in ublaži. Orodja za to so zelo klasična, kot na primer komunikacija in ekipno delo.

Lahko opišete tipičen razvojni cikel izdelka znotraj vašega oddelka?

Del ekipe vedno dela na prihodnjih inovacijah, medtem ko se preostanek osredotoča na njihovo uvedbo na trg. Inženirji v začetni fazi iščejo ideje, jih razvijajo na podlagi že dokazanih konceptih in na koncu pripravijo prototip, ki ga bomo predstavili strokovnjakom na področju, programskim vodjem in drugim odločevalcem … Iz vseh predlogov se izbere, katera inovacija bo ostala v razvoju in na katerih izdelkih bo prva implementirana. Izbira se naredi približno leto dni pred industrializacijo. V tem letu bodo inženirji poskrbeli, da te inovacije iz prototipa prerastejo v funkcije, uporabne za potrošnika.

Kakšno vlogo igrajo povratne informacije potrošnikov v vašem raziskovalno-razvojnem procesu?

Povratne informacije potrošnikov so ključne. Prihajajo iz različnih virov: poleg obsežnih testov, ki jih izvajajo inženirji, imamo za vsak izdelek pred začetkom proizvodnje predproizvodne teste s končnimi potrošniki.

Ko je izdelek enkrat na trgu, pridobivamo vpoglede po proizvodnji s pomočjo komentarjev na forumih, komentarjev na prodajnih mestih in z analizo primerov, ki jih obravnava naša ekipa za podporo strankam. Poleg tega lahko, če se potrošniki odločijo deliti svoje podatke z nami, izvajamo analizo uporabnosti za izboljšanje naših izdelkov. Na splošno nam ti vpogledi pomagajo, da se odzovemo na pomisleke in predloge za izboljšavo potrošnikov in ostalih odločevalcev.

Lahko podate primer izdelka ali funkcije, kjer so potrebe ali povratne informacije potrošnikov vplivale na razvoj?

Obstaja veliko primerov funkcij in izdelkov, kjer so povratne informacije igrale ključno vlogo.

Na primer slika in zvočna zmogljivost naših izdelkov je v veliki meri oblikovana ali nastala zahvaljujoč našim potrošnikom. Te informacije zbiramo tako na spletu kot tudi v testih potrošnikov. Poleg naših strank poslušamo tudi povratne informacije iz tiska in poslovnega segmenta.

Pri slušalkah je naš zvočni podpis dejansko določil naš potrošnik, saj je skoraj 1000 anketirancev opravilo slepi test poslušanja. Pozvani so bili, da uravnoteženost zvok prilagodijo na svoj ‘želeni zvok’ na zelo intuitiven način.

Kar zadeva kakovost slike, smo pozorno poslušali naše uporabnike med slepimi testi ogleda tako z običajnimi potrošniki kot tudi z video specialisti. Zahvaljujoč tej izkušnji je ‘okus’ našega čipa P5 vedno premišljena mešanica ostrine, šuma, kontrasta, gibanja in barv.

Kateri prihajajoči projekti vas še posebej navdušujejo?

Delamo na različnih inovacijah, ki sem prepričan, da bodo potrošnikom zelo všeč. Zaradi konkurenčne narave posla, v katerem smo, v tem trenutku ne morem razkriti preveč podrobnosti. Ko bo pravi čas, bomo razkrili več podrobnosti.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Philips televizorji


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ETRUST d.o.o.

Arja vas 101, 3301 Petrovče, Tel: 03 710 37 80
Etrust d.o.o. razvija MES sisteme, namenjene planiranju in optimizaciji proizvodnje, ki so povezljive tudi z ERP sistemi, kot je npr. SAP. Več
Zlati partner

ELKOTEX d.o.o.

Magistrova ulica 1, 1000 Ljubljana, Tel: 01 583 79 10
Elkotex, d. o. o., je grosistično podjetje za nadaljnjo prodajo podjetjem, fizičnim in spletnim trgovinam ter trgovskim verigam. So distributer IT opreme in uporabne elektronike, ... Več

OMREŽJE d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 02 10
Združite vse na eni položnici in prihranite denar Ali še vedno plačujete storitve interneta, televizije ter fiksne in mobilne telefonije ločeno? Zagotovo ste že kdaj pomislili, ... Več

SRC d.o.o.

Tržaška cesta 116, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 70 00
So specialisti za poslovno informatiko. Dobavljajo, priklapljajo in povezujejo vašo računalniško opremo. Za vas konfigurirajo in integrirajo programsko opremo. Razvijajo informacijske ... Več