Računalništvo, telefonija
20.08.2019 11:00
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

S temi robotskimi hlačami boste postali boljši tekači

S temi robotskimi hlačami boste postali boljši tekači
S temi robotskimi hlačami boste postali boljši tekači

Ekipa raziskovalcev je pred kratkim razvila robotsko obleko oz. natančneje robotske hlače, ki ljudem pomagajo pri hoji ali daljših tekaških preizkušnjah. Hlače bi potencialno lahko ljudem dale “nadnaravne” sposobnosti pri hoji, pomagale tistim, ki ne morejo oz. težje hodijo in recimo vojakom na dolgih pohodih. Vse to pa je šele začetek.

Občutek lahkotnosti

Pri raziskavi so sodelovali znanstveniki iz treh univerz: Univerza Chung-Ang v Južni Koreji, Univerza Harvard in Univerza Nebraska. S skupnimi močmi so ustvarili in razvili “AI” mehki robotski sistem, ki se ga lahko nosi kot dodatek k oblačilom. Hlače delujejo na principu asistence med hojo, saj s pomočjo robotike zmanjšujejo metabolični napor – količino energije, ki je potrebna za premikanje – pri hoji in teku.

Znanstveniki, ki so sodelovali pri projektu, so zapisali:

Dokazali smo, da naša obleka lahko pomaga pri iztegovanju bokov in s tem zmanjša napor pri hitrosti 1,5 metra na sekundo za 9,5 %. Pri teku s hitrostjo 2,5 metra na sekundo pa s pomočjo obleke porabimo 4,0 % manj energije. Za lažjo predstavo naj dodamo še to, da so te številke enake, kot da bi zmanjšali lastno telesno težo za 7,4 kg in 5,7 kg pri hoji oz. teku. Skozi naša testiranja se je pokazalo, da robotske hlače močno izboljšajo atletske sposobnosti uporabnika“.

Obleka z uporabo umetne inteligence določi najbolj optimalen način, kako asistirati gibanju uporabnika. V analizo vdela različne gibalne metrike, ki sicer ključno vplivajo na gibanje človeka. Po podatkih sodelujočih znanstvenikov deluje robotska obleka zelo dobro.

Eden od raziskovalcev na projektu, David Perry, robotski inženir z Univerze na Harvardu, je za Scientific American povedal:

Po vsega 15 minutah ali kakšni minuti več se začneš spraševati, ali ti obleka dejansko pomaga, kajti vse, kar čutiš je, da hodiš. Ko pa enkrat obleko “ugasneš”, se šele začneš zavedati, koliko ti je ta dejansko pomagala. Noge postanejo težje, vsaj zdi se ti tako, in hoja postane pravi izziv. Občutek je podoben, kot recimo na letališčih, kjer so tisti dolgi tekoči trakovi, in ko izstopimo iz njih, se nam zdi, da se je podlaga kar naenkrat spremenila“.


Prilagaja se glede na potrebe

Raziskovalci so za dotični projekt dobili precejšnjo finančno podporo s strani Pentagonovega “huba” DARPA, saj naj bi eden glavnih ciljev znanstvenikov bil narediti opremo, ki vojakom olajša dolge pohode na misijah po svetu. Seveda pa moramo še enkrat poudariti, da so načini uporabe za robotske hlače lahko zelo raznoliki, saj je tehnologija pripravljena tako, da se jo lahko prilagaja glede na specifične potrebe.


Eden največjih navdušencev nad projektom je nevromehanik Jose L. Pons. Sam je spisal znanstveni članek o tem, kako je zadovoljen z dosežkom ekipe in kakšen potencial vidi v tehnologiji. Kot sam pravi, bi naj po njegovem mnenju robotska obleka predstavljala novo poglavje na področju nosljive tehnologije, ki zadnje časa veliko stavi na vključevanje robotike. V svojem članku je zaključil, da bodo možganski računalniški vmesniki – kot je recimo Muskov Neuralink – ali v tem primeru možganski bionični vmesniki, povzdignili mehke robotske nosljive naprave na raven nove generacije v roku nekaj let.


Glavni razlog je za to je, ker je trenutna umetna inteligenca in mobilnostna tehnologija narejena tako, da morajo algoritmi določiti našo namero in reagirati nanjo, ko smo se mi po vsej verjetnosti že začeli premikati. Z uporabo možgansko-robotskih vmesnikov bi lahko umetna inteligenca interpretirala našo namero in sprožila premik takoj, ko se za to odločimo.

Pons je v svojem članku zapisal:

“Potreba po ohranjanju človeške nevromehanike, skupaj z uporabo asistentske tehnologije, bo po vsej verjetnosti vodila v vgradljive in omrežne nevroproteze. Tovrstne naprave bi bile sposobne učinkovito implementirati vmesnike, ki bi dekodirali uporabnikove premike in jim pomagali, ko bi to bilo potrebno. S tem bi se izboljšala učinkovitost uporabnika.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

ISKRATEL d.o.o.

Ljubljanska cesta 24a, 4000 Kranj, Tel: 04 207 20 00
Vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno preobrazbo Z več kot 70 leti izkušenj je podjetje Iskratel vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno ... Več
Zlati partner

AUDIO BM d.o.o.

Italijanska ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 059 044 055
Kot eden najpomembnejših čutov nam sposobnost sluha omogoča povezovanje in socializiranje s preostalim svetom. Najpomembneje pa je, da nas sluh poveže z ljudmi in omogoča komunikacijo ... Več
Zlati partner

TP VISION

Ukmarjeva ulica 2, 1000 Ljubljana, Tel: 03 060 35 35
Zlati partner

SI SPLET d.o.o.

Ukmarjeva ulica 4, 1000 Ljubljana, Tel: 01 428 94 66
V podjetju SI SPLET d.o.o. se ukvarjajo s trženjem varnostnih in drugih rešitev na področju informacijskih tehnologij. V letu 2002 so pridobili ekskluzivno partnerstvo s podjetjem ... Več