Računalništvo, telefonija
Življenjski slog
Poslovne rešitve
13.11.2023 11:15

Deli z drugimi:

Share

S sončno elektrarno kljub podražitvam do poceni elektrike

Kakšne bodo podražitve elektrike v naslednjem letu?
Kako do poceni elektrike s sončno elektrarno Erasol? Foto: Erasol
Kako do poceni elektrike s sončno elektrarno Erasol? Foto: Erasol

Potem ko se je letos dvignil DDV in prispevki na računu za elektriko, se bodo 1. 1. 2024 cene elektrike za mala podjetja dvignile za okoli 50 %, za gospodinjstva pa za okoli 5 %. Razlog je v tem, da država pri malih podjetjih v celoti odpravlja regulacijo cen, pri gospodinjstvih pa bo 90 % cene regulirane in 10 % tržne.

Kako se izogniti tem podražitvam?

Za gospodinjstva in podjetja z mesečnimi stroški elektrike nad 100 evrov je idealna rešitev sončna elektrarna s sistemom letnih neto meritev. Ta zahteva, da letno proizvedete toliko elektrike, kot je porabite, plačujete pa le fiksni del omrežnine in manjše prispevke. Vlogo za sistem lahko oddate do 31. 12. 2023 z obveznim priklopom v letu 2024. Po tem datumu preide merjenje na 15-minutne intervale.

Lahko imajo letni obračun vsa podjetja?

Letni obračun je možen samo za podjetja in gospodinjstva z varovalkami do 3x63A. Moč oddajanja je odvisna od moči varovalk in je lahko največ 80 % moči, ki jo lahko vzamete iz omrežja. Svetovalec za izgradnjo elektrarne vam bo svetoval, ali je smiselno povečati ali zmanjšati varovalke glede na vaše potrebe po električni energiji in naprave, ki jih imate hkrati priklopljene.

Kaj potrebujemo za sončno elektrarno?

Za sončno elektrarno potrebujete dovolj veliko porabo, dovolj strehe, prostor, kamor se namestita razmernik in elektro omarica in seveda soglasje elektro distributerja.

Sončne elektrarne Erasol

Kako pridobimo soglasje?

Izvajalec postavitve elektrarne bo v večini primerov namesto vas brezplačno pridobil soglasje, kar lahko traja od enega (Gorenjska) do štiri mesece (Elektro Maribor). Če je v okolici že več postavljenih elektrarn ali pa je kdo od sosedov že prejel zavrnjeno soglasje, imate tudi vi manj možnosti za pridobitev soglasja.

Kaj narediti, če je soglasje negativno?

Večinoma v takšnih primerih ni smiselno postavljati elektrarne. Hranilnik zadostuje za kakšno uro polnjenja in tako večino dneva ne boste imeli kam dajati elektrike, izpraznili pa ga boste v nekaj urah. Kljub veliko večji subvenciji je elektrarna brez hranilnika opazno cenejša od tiste s hranilnikom. V primeru, da dobite manjše soglasje od želenega, velikokrat obstajajo še drugi razlogi za smiselnost elektrarne.

Kako velika naj bo sončna elektrarna?

Elektrarna naj bo tako velika, da pokrije vaše trenutne letne potrebe po elektriki in tudi tiste v bližnji prihodnosti. Se pravi, če načrtujete nakup toplotne črpalke, električnega avtomobila ali novega proizvodnega stroja, je to potrebno upoštevati pri velikosti elektrarne.

Kakšna streha je primerna za sončno elektrarno?

Idealno je streha obrnjena proti jugu pod naklonom 35 stopinj. Strehe obrnjene proti vhodu ali zahodu imajo 20 % nižji potencial. Za ekonomsko smiselno elektrarno potrebujete vsaj 10 m x 5,5 m veliko streho brez strešnih oken, dimnikov, čopov, zračnikov, frčad in drugih ovir, ki zmanjšujejo uporabno površino strehe.

Kako poteka sam postopek izvedbe sončne elektrarne?

Izberite strokovno podjetje, ki vam bo elektrarno izdelalo po sistemu »ključ v roke.« Poskrbeli bodo za energetsko svetovanje, predlagali primerno velikost elektrarne, pojasnili njeno delovanje, poskrbeli za soglasje in na koncu izvedli montažo. Celoten proces lahko traja nekaj mesecev.

Kakšne so ugodnosti pri izgradnji elektrarne?

Eko sklad nudi 50 evrov subvencije na kW za elektrarne brez hranilnika in do 500 evrov s hranilnikom. Podjetje lahko do 40 % zneska nesubvencioniranega vložka v sončno elektrarno uporabi za zmanjšanje davčne osnove. Tako se investicija v elektrarno povrne še veliko prej. Za podjetja velja obratna davčna stopnja in se DDV pri nakupu ne zaračuna. Tako je nakup elektrarne za podjetje likvidno manj obremenjujoč.

Cena in donosnost elektrarne

Cena je odvisna od velikosti, vrste kritine in tehnične rešitve. Trenutno so se cene zaradi preveč proizvedenih panelov znižale. Svetujemo, da za boljšo oceno stroška uporabite informativni izračun na spletni strani podjetja Erasol. Vsekakor svetujemo, da stranke ne gledajo samo cene na kW, saj so manj kvalitetni sestavni deli na začetku cenejši, skozi 30-letno obdobje pa mnogo dražji. Investicija se podjetjem povrne že od 3 let naprej, gospodinjstvu pa nekje od 4 let naprej.

Več o električnih rešitvah najdete na spletni strani www.erasol.si. (P.R.)


Prijavi napako v članku
Članek je pripravljen v sodelovanju s podjetjem Erasol.
Vas zanima več iz te teme?
električna energija Sončne elektrarne


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Makro Team d.o.o.

Ilaunigova ulica 5, 2230 Lenart v Slovenskih goricah, Tel: 040 410 451, 02 729 25 40
Ste mislili, da je IT podporna služba primerna le za večja podjetja? Zagotavljanje strokovne informacijske podpore bodisi na daljavo ali na fizični lokaciji ima številne prednosti, ... Več

Seyfor d.o.o.

Cesta Goriške fronte 46, 5290 Šempeter pri Gorici, Tel: 05 393 40 00
Poslovni računalniški programi za javni sektor, podjetje, zasebnike ali obrtnike Saop je leta 1987 med prvimi v Sloveniji ponudil programsko opremo in je danes eden izmed vodilnih ... Več
Zlati partner

EUDACE d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana, Tel: 05 994 21 60
Spoznajte podjetje Eudace Podjetje Eudace deluje na področju vpeljave ISO standardov, izvedbe izboljšanja informacijske varnosti v podjetju, varstva osebnih podatkov in poslovnega ... Več
Zlati partner

SIDERA d.o.o.

Ulica Gradnikove brigade 11, 1000 Ljubljana, Tel: 031 777 790
O PODJETJU Sidera, ki v latinskem jeziku pomeni zvezda in je nastala v želji, da bi njena ustanoviteljica Urška Ambrož svoje dolgoletno delo v medijih združila s kreativno žilico, ... Več